Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

50 000 ZAHTJEVA ALI …Nema obnove doma u SR-u ako imaju stan ili kuću izvan BiH

Must Read

Uvjeti da Hrvati nemaju riješeno stambeno pitanje u ovom slučaju u Hrvatskoj doista nema smisla. Ja ću i dalje inzistirati na promjeni toga uvjeta jer je ovo najveća glupost, kaže Jerković. S obzirom da se pravila i dalje ne mijenjaju, on tumači kako se na ovaj način želi eliminirati što veći broj ljudi.
Prisjećanje na 21. godišnjicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat te kao jedan od ključnih ciljeva postavio povratak na prijeratna ognjišta prilika je za rezime onog što je u slučaju velikog broja prognanih Hrvata iz RS-a učinjeno, odnosno što se planiralo učiniti kroz pompozno najavljivani Regionalni stambeni program.
Međutim, kako stvari stoje pravila koja je netko u tom programu zacrtao onemogućuju posebice Hrvatima da uopće apliciraju za obnovu. Dopredsjednik RS-a Josip Jerković koji od početka upozorava na nerazumne birokratske prepreke u razgovoru za Dnevni list ističe kako je unatoč pozivima za promjenu procedure na sceni i dalje onemogućavanje velikom broju Hrvata iz RS-a da se prijave u program, a ključni razlog je činjenica što je ključni uvjet apliciranja da prognana osoba nema nekretninu u zemlji u kojoj živi, odnosno iz koje se želi vratiti.
Problem krije se upravo u tomu, jer prognani Hrvati iz RS-a 25 godina nakon dolaska (u najvećem broju u Hrvatsku) morali su se snaći za sebe i svoje obitelji i ne biti u konačnici na teret državi, odnosno živjeti u kolektivnim izbjegličkim centrima.
Vlastitim sredstvima
-Kao što znamo, 1992. godina je bila davno, Hrvati nisu mogli biti podstanari toliko godina. Oni su to riješili nekako; kreditnim zaduženjem u Hrvatskoj ili zaduženjem njihove djece koja su vani. Uglavnom to stambeno pitanje nije riješila nijedna ustanova ili donator, već svojim angažmanom ili svojim kreditom, kazao je Jerković, pojasnivši kako bi se i složio da je primjerice raseljena osoba dobila građevinski materijal ili koristi stambeni objekt iz državnog fonda u ovom slučaju Hrvatske, ali ako su osobe same sagradile krov nad glavom, da imaju gdje živjeti do samog povratka, jednostavno nije u redu nametati ove uvjete.
Promijeniti uvjete
-Uvjeti za ostvarivanje prava na regionalni program, upozorio je, ostali su isti, unatoč brojnim kritikama. Dakle, i dalje se provjerava ima li netko nekretninu iz zemlje iz koje se vraća. Uvjeti da Hrvati nemaju riješeno stambeno pitanje u ovom slučaju u Hrvatskoj dosta nema smisla. Ja ću i dalje inzistirati na promjeni toga uvjeta jer je ovo najveća glupost, kaže Jerković. S obzirom da se pravila i dalje ne mijenjaju, on tumači kako se na ovaj način želi eliminirati što veći broj ljudi iz programa.
-Što su onda s takvim uvjetima napravili s povratkom? U prijevodu, eto riješio si stambeno pitanje i nemoj se više nikada vratiti. To nije u redu. U ovom se slučaju Hrvate onemogućava, naglasio je Jerković.
Donatora sve manje
Govoreći o samoj odgovornosti za ovakvu situaciju Jerković smatra da je po njegovoj procjeni sve dogovoreno u Sarajevu. S druge strane unatoč brojnim preprekama kao i malim iznosima sredstava koja se uplaćuju ja povratak na svim razinama vlasti u BiH, brojni su oni Hrvati iz RS-a koji bi se željeli vratiti, a da je tomu tako svjedoči i informacija koju nam je prenio Jerković kako je u ovom trenutku oko 5 tisuća zahtjeva za obnovom obiteljskih kuća Hrvata u BiH.
Međutim, naveo je, zabrinjava što je donatora sve manje, dok su sredstva koja se isplaćuju iz državne i entitetskih blagajni premala, odnosno do 5 kuća maksimalno. Jerković je pak zbog ovog stanja inicirao projekt jedna HR županija-jedna obnovljena kuća u BiH koji se realizira u suradnji sa županijama iz Republike Hrvatske i Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine na način da svaka od hrvatskih županija financira obnovu jedna obiteljske kuće u BiH. Jerković navodi kako je potrebno potaknuti donatore, jer ako se očekuje da će ministarstva u BiH riješiti obnovu objekata to se, zaključio je, neće dovršiti za 300 godina.
(Izvor: Dnevni list)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -