Published On: Pon, svi 3rd, 2021
#3rd | By Desk

29 godina od raketiranja Ljubuškog u kojem je poginulo dvoje djeca i žena

Bila je nedjelja i ljudi su slobodno  šetali gradom, sjedili u vrtu sa svojim susjedima ili se družili u tada otvorenim ljubuškim kafićima. Svu tu bezbrižnu nedjeljnu stvarnost odlučili su uništiti u sekundi i istovariti, istresti na nas svoje zlo i s namjerom donijeti nam smrt, javlja Radio Ljubuški.

Tog poslijepodneva nešto iza 17:00 sati u tom bezbrižnoj nedjelji prvo se čuo oštar zvuk, a potom se na grad sručila kiša ubojitih raketa. Zločin za kojeg nitko do danas nije odgovarao odnio je svoje nevine žrtve, među njima i najmlađe Ljubušake; bebu od devet mjeseci i desetogodišnju djevojčicu.

Na uži dio grada ispaljene su s 54 rakete kalibra 128 mm, život su izgubili najmlađi sugrađani brat i sestra – devetomjesečni Filip Kraljević i desetogodišnja Ivana Kraljević, oboje djeca Zdravke i Marka Kraljevića.

Prilikom napada teško je ranjena Radmila Bradvica koja je i preminula u bolnici od zadobivenih ozljeda 17. svibnja, a ozlijeđeni su i: Muhamed Ibrulj, Amela Ibrulj, Đula Omerhodžić, Drago Herceg, Jasna Boras i Erna Smajihodžić.

Ovaj strašan čin pogodio je sve stanovnike, Ljubuški je bio zavijen u crno.

Dva dana poslije, 5. svibnja, raketirani su Grljevići.

U petak 8. svibnja 1992.godine u 11:30 sati ponovno napad na središte Ljubuškog s osam razornih bombi – prilikom napada poginuo je Krešo Granić, ranjeni su Hadžena Nović, Vlado Srdić, Vladimir Srdić i Tomislav Musa, istog dana topništvom je gađano selo Stubica.

11. svibnja zrakoplovni napad na Grljeviće s četiri razorne bombe – ozlijeđeni su Milica Zadro i Ivan Kordić.

15. svibnja zrakoplovi ponovno napadaju Grljeviće s 23 rakete.

18. svibnja 1992. godine u 12:30 sati zrakoplovni napadi kazetnim bombamana sela Prolog i Crveni Grm.

Iks-portal podsjeća kako su napadi na Ljubuški počeli 9. travnja 1992. godineraketiranjem sela Lipna s dvije zrakoplovne bombe ”krmače” od 250 kg i 21. travnja 1992. godine na uži dio grada Ljubuškog kada je poginuo Ante Sušac, a ranjeni su Marko Marinović, Semir Gujić, Franjo Jurčić, Safet Maksumić.

(www.jabuka.tv)