Published On: Sri, svi 22nd, 2013

20. GODIŠNJICA TURSKE VOJNE MISIJE U BIH: Nitko neće moći srušiti mostove između BiH i Turske

ZENICA – Turska nastupa konstruktivno i pomaže svim zemljama Jugoistočne Europe, a turski premijer Recep Tayyip Erdogan ulaže velike napore kako bi se poboljšalo stanje u BiH, poručio je večeras na svečanoj akademiji povodom 20. godišnjice od dolaska turske vojne misije u BiH. član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. javio je novinar agencije Anadolija.
U Zenici je održana svečana akademija povodom 20. godišnjice od dolaska turske vojne misije u BiH i 19. maja Dana omladine i sporta u Republici Turskoj. Nakon akademije otvorena je i izložba fotografija agencija Anadolija pod nazivom “20. godišnjica turske vojne misije u BiH”.
Svečanoj akademiji nazočili su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zapovjednik turske vojne misije u BiH Fatih Ilhan, načelnik općine Zenica Husein Smajlović, načelnica općine Visoko Amra Babić, direktor Regionalnog ureda za Balkan agencija Anadolija Omer četres, direktor Turske agencije za međunarodnu suradnju i koordinaciju ( TIKA) Zulkuf Oruč, ataše za kulturu pri veleposlanstvu Republike Turske u Sarajevu Cengiz Aydin, generalni direktor Turkish Ziraat Bank Bosnia Ali Riza Akbas, direktor Turkish Airlinesa u Sarajevu Ahmet Salih Kansu, vojnici turske vojne misije u BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH i brojni gosti .
Svečana akademija je počela prezentacijom o osnivaču Republike Turske Mustafi Kemal Ataturku i Oružanim snagama Republike Turske.
Na otvaranju svečane akademije govorio je izvršni direktor Udruženja mostovi prijateljstva BiH Jasmin Imamović. On je rekao kako je turska vojska doprinijela BiH tijekom dvije decenije od kada je došla na ove prostore. Imamović je kazao da turska vojna misija u BiH, osim svoje osnovne misije da doprinosi miru i stabilnosti u zemlji, sudjelovala iu socijalnim aktivnostima, te pomagala građanima BiH.
Nakon Imamovića obratio se zapovjednik turske vojne misije u BiH Fatih Ilhan.
Podsjetivši da je turska vojna misija u BiH došla 17. svibnja 1993. godine, Ilhan je rekao kako oni i danas djeluju u okviru EUFOR-a u šest raznih lot kućama diljem BiH.
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, u svom obraćanju, čestitao je građanima Turske i Turcima diljem svijeta Dan omladine i sporta, te izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovako značajnoj manifestaciji.
“Turska vojna misija je pomagala šehidskim obiteljima, obučavala pripadnike Oružanih snaga BiH, pomagala u zdravstvenom sektoru, čak su čistili i snijeg sa puteva prošle godine. Turska i BiH imaju zajedničku historiju, ai politička suradnja između dvije zemlje je na jako dobrom nivou”, rekao je Izetbegović.
On je podsjetio da turski premijer Recep Tayyip Erdogan ulaže velike napore kako bi se poboljšalo stanje u BiH.
“Turska nastupa konstruktivno i pomaže svim zemljama Jugoistočne Europe”, poručio je Izetbegović.
On se osvrnuo i na skorašnji trilateralni sastanak BiH, Turske i Srbije u Ankari, te naglasio kako ovakvi sastanci doprinose razvoju mira i stabilbnosti među zemljama Balkana nakon ratnih dešavanja od prije 20 godina.
Izetbegović je podsjetio na veliki broj turskih tvrtki u BiH, ali je dodao da uvijek ima mjesta za nove i veći broj investitora.
Ističući da na tisuće turskih studenata studira u BiH, Izetbegović je rekao da su vrata Turske također otvorena za studente iz BiH.
“To je najbolje ulaganje u budućnost kada se radi o bilateralnim odnosima ovih dviju zemalja. Ovi mladi ljudi bit će kreatori novih veza koji će trajati godinama. Nitko neće moći srušiti mostove među nama”, kazao je on.
Na manifestaciji nastupio je i Armin Muzaferija i hor Srednje glazbene škole u Zenici.
Na kraju svečane akademije, članu Predsjedništva BiH Izetbegoviću, direktoru Regionalnog ureda agencija Anadolija Omeru četres i direktoru Turkish Airlinesa Salihu Kansua uručene su plakete i zahvalnica zbog doprinosa dobrim odnosima između Turske i BiH.
Imamoviću je uručena fotografija turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, na kojoj piše “Ova se pjesma ne završava ovdje”.
-Otvorena izložba fotografija agencija Anadolija-
U okviru 20. godišnjice od dolaska turske vojne misije u BiH, u Zenici je večeras otvorena i izložba fotografija agencija Anadolija pod nazivom “20. godišnjica turske vojne misije u BiH”.
Izetbegović je obišao izložbu sa velikim interesovanjem. Direktor Regionalnog ureda AA u Sarajevu Omer četres, informirao je člana Predsjedništva BiH o fotografijama, nakon čega je Izetbegović zahvalio AA zbog organizacije izložbe. Gosti večerašnje svečane akademije pokazali su veliki interes za fotografije izložene u Zenici, budući da su na velikom broju njih prikazane aktivnosti vojnika mimo striktnih vojnih procedura.
(AA)