Published On: Wed, May 22nd, 2013

‘Ispit zrelosti’: Kad Širokobriježanin maturira, on isčupa drvo

Već od prošlog tjedna, okrećući se mladoj, svježoj i novoj budućnosti , kakva bi trebala biti, počelo je proslavljanje završetka školovanja i svečano obilježavanje istog zvano matura. Tako svoj ‘ispit zrelosti’ bh. maturanti ponosni na uspjeh jednog djela svog obrazovnog života slave pjesmom, plesom, trubama, posipanjem brašna, tjestenine, vode…I tko zna kakvom sve ne potrošačkom namirnicom. Čestitamo. Svi smo ponosni.
 
Iskoristila bih ovu priliku i čestitala osobno jednom maturantu, također na njegovom polaganju ‘ispita zrelosti’. Naime, radi se o maturantu koji je slaveći završetak srednjeg obrazovanja osjetio toliku navalu znanja, koncentrat informacija, gužvu moždanih vijuga, zrelost nadomak trulosti, te istu odlučio obilježiti čupanjem stabala, drveća, biljaka na širokobriješkom šetalištu Borak.
Vijest, kako su širokobriješki maturanti, pretpostavlja se da nije rječ o pojedincu – osim ako nije Hulk, u noći svečane proslave mature, oskvrnuli svoj grad, isčupavši stabla iz zemlje šokirala je i zabrinula ljude, postavljajući pitanje u kakvom to mi mjestu živimo. Usprkos tomu, čini mi se kako je nije prenio niti jedan medij.
Ne znam za Vas, ali pomisao na mlade koji bi trebali biti oličenje, inspiracija, bljesak, slamka koju ćemo uhvatiti u ovom političkom i društvenom beznađu, naša karta za izlaz, stepenica za gore, kako golim rukama čupaju, pazi ČUPAJU, drveće pored puta ostavlja, hm, ostavlja …..
Budući ministar poljoprivrede?
Ne želim niti pretpostavljati i truditi se ući u zelen i mlad um, pokušati dokučiti, što to jednog svježe obrijanog mladića nagna na takav čin. Je li to bi neki ‘znak pored puta’, je li to bila pomno planirana akcija, trenutak inspiracije, usmjerenje na daljne agronomsko školovanje, odraz razmišljanja, bunt protiv vegetacije, osobni sukob s goranima….vrag će ga znat. Ostaje zločin bez kazne i, usuđujem se reći monstruozne, rupe na šetališu.
Taj isti maturant će upisati fakultet, okruniti obrazovanje diplomom visokog stupnja i instant zaposjesti jednu od državnih fotelja. Taj isti mladić, odgojen i istreniran za brutalno nekulturno pljuvanje na svoju sredinu, uz gore navedene kvalifikacije čupanja i ne sađenja, već na samim početcima prikazuje odlike jednog bh. vođe, u najmanju ruku ministra poljoprivrede.
Hormoni naše ‘odgojene’ mladosti
I nije to stvar samo sa, ovog puta širokobriješkim, maturantom kako rasprava ne bi otišla u malograđanskom smjeru. Svud naokolo su vidljivi hormoni naše ‘odgojene’ mladosti. Ni Sarajevo, ni Mostar, ni Banja Luka nisu pošteđeni odljeva mladih mozgova po srušenim kontenjerima, isčupanim banderama, počupanim biljkama, razbijenim panoima …. Svud naokolo vidimo pomaknute granice, izokrenute vrijednosti, ‘moderne’ simbole, znakove i proizvod trulog društvenog sustava. Znakove da je naš obrazovni program u skladu s čim? Koruptivnim mehanizmom u kojem već od vrtića trebaš pronaći vezu da ti dijete zapadne kod ‘dobre’ tete, da se upiše u poznatu gimnaziju bez obzira što je kapacitetom neusmjeren i dobrano udaljen od općeg znanja, da dobije diplomu koju kao asesoar koriste ponosni roditelji već unaprijed ‘skastivši’ kako i u koju službu utopiti maloga.
Kad smo već, očigledno, ostali bez sluha za vapaj prevarenih prosvjetara, bez adekvatnih pedagoga za rad sa pomakunutim mutiranim glasovima, bez snage za borbu za obrazovni, pravosudni i svaki drugi državni sustav, bez usađenih obiteljskih vrijednosti, eto ostat ćemo i bez onog posađenog.
Zato, radujmo se danas raspjevanim ulicama, pjevajmo pjesme naše narodne mladosti, u susret Svjetskom danu biološke raznolikosti, jer ćemo već sutra, navikli, uz ovog golog seljaka i golog lopova, izgleda, imati i gola brda i planine.
k.kralj l bljesak.info