Published On: Uto, ožu 4th, 2014

20 GODINA PLJAČKAJU OSTALE KANTONE I OPET PRED KOLAPSOM: Više od 10.000 sarajevskih budžetlija u strahu za svoje plaće

Vrući oktobar izmamio lijepe Sarajke na uliceDanas je vlada KS, kojom rukovodi kantonalna SDA na čelu s predsjednikom KO Sarajevo Denisom Zvizdićem, u rasulu … Više od 10.000 proračunskih korisnika svaki mjesec strahuje za svoja primanja, razmjere dubioze se tek otkrivaju, a korupcijske afere se gomilaju u tužiteljstvima. Ovo ne bi bio tako ni skandalozan podatak da se ne zna kako Kanton Sarajevo od uvođenja PDV-a živi na račun pljačke Tuzle, Zenice, Bihaća, te hrvatskih kantona u FBIH. 

Bez obzira na činjenicu da drugi rade kako bi se u Sarajevu dobro živjelo Kanton Sarajevo nalazi u najvećoj političkoj i financijskoj krizi od Dejtonskog sporazuma i njegov kolaps već ugrožava stabilnost cijele države, pokazalo je istraživanje bh.. novinske agencije Patria (NAP) među brojnim političarima i intelektualcima u glavnom gradu. Svi oni, govoreći pod uvjetom anonimnosti, upozoravaju da bi pad Sarajeva mogao imati nesagledive posljedice.

Kako se u Sarajevu nekada dobro živjelo dok su pare pristizale iz drugih krajeva Federaciej govori podatak da je  Sarajevo  imalo proračun veći od ostatka FBIH zajedno, potom veći od cijele Republike Srpske, a godišnje je raspolagalo s više od milijardu maraka. Danas je vlada KS, kojom rukovodi kantonalna SDA na čelu s predsjednikom KO Sarajevo Denisom Zvizdićem, u rasulu.

Vlada premijera Muhamed Kozadra mora tražiti skupi bankarski kredit od 130 milijuna maraka kako bi zakrpala proračun koji je manji za više od 300 milijuna maraka nego proračun od prije tri ili četiri godine.

Više od 10.000 proračunskih korisnika svaki mjesec strahuje za svoja primanja, razmjere dubioze se tek otkrivaju, a korupcijske afere se gomilaju u tužiteljstvima. Tih 10.000 proračunskih korisnika prevelik su i napumpan teret kojeg su centralističke vlasti u Sarajevu namjerno gomilale smatrajući da se Hercegovci, Krajišnici, Zeničani i Tuzlaci neće buniti što se na njihov račun zapošljava sarajevska gradska raja.

Koliko je milijuna maraka otišlo iz Širokog, Mostara, Tuzle i Zenice sve ove godine u “Glavni grad” svih Bošnjaka i Hrvata najbolje govori ova tabela:

Raspoređeni prihodi od indirektnih poreza kantonima u periodu 2005-2012

Rasulo sarajevskog rasipanja, kako je pokazalo istraživanje agencije NAP, razlog zbog kojeg niti jedna politička stranka iz Kantona Sarajevo, ne želi preuzeti odgovornost i mandatarsku poziciju, te nije isključeno da do izbora situacija u glavnom bh.. gradu bude dovedena do usijanja!

Prema mišljenju dobro upućenih sudionika istraživanja, kolaps Sarajeva kao navodne prijestonice koja se kao prijestolnica nikada, zbog svoje ideološke skučenosti i jednoumlja i nije mogla nametnuti, mjesta gdje se uplati najviše poreza, gdje je političkim pritiscima prebačeno sjedište mnogih BH tvrtki,  gdje buja trgovina i turizam, vodio bi u financijsku i političku provaliju cijelu FBiH, a potom i državu.

Pad Kantona Sarajevo sarajevski mediji prebacuju na račun ove ili one stranke napadajući SDA , međutim jasno je kao dan da su recesijske godine u ostatku FBIH dovele do tog da smanjenjem dobiti na razini FBIH i samo Sarajevo koje parazitski živi od ostatka FBIH automatski može krasti manje. Što je preskupi kantonalni aparat pretvorilo u slona na staklenim  nogama.

Na sljedećoj tablici vidljivo je koliko centralizam Sarajeva uzima direktno iz džepova građana u ostatku Federacije, raspodjela PDV-a po jednom novčaniku jednog Sarajlije duplo je veća, u nekim slučajevima i troduplo od standarda u ostalim dijelovima FBIH. Eto gdje su tuzlanske Dite i Polihemi i zašto se radna mjesta zatvaraju svugdje osim u “Prijestolnici”.


uskrs ephzhb