Srijeda, 17 travnja, 2024

DODIK: Lagumdžiju smjeniti ili će uslijediti bolan potez

Must Read

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će se odazvati sastanku zvaničnika Europske unije i političkih predstavnika u BiH, 12. rujna u Sarajevu, ali ponavlja tvrdnju da su u “BiH svi zarobljenici takve kakva je ona, zbog čega je ugrožen i njen europski put”.

On kaže da ne vjeruje u “sposobnost BiH da može da izgradi svoj europski put, imajući u vidu šta se u našoj zemlji događa”.

To je po njemu “sklonost političara koji se izaberu, da rade autonomno, mimo organa te tako predstavljaju BiH, što RS ne može tolerirati”.

Ukoliko se to nastavi, na bilo kojem nivou, tvrdi, “jasno je da BiH ne može da živi. Ili će funkcioneri u Sarajevu poštovati Ustav ili od ove zemlje zaista neće biti ništa”.

Tvrdi i da ako ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija “ne ode, ima i korak dalje, koji će biti bolan“, ali nije pojasnio na šta misli.

– Mi nemamo namjeru da to toleriramo i nećemo tolerirati, bez obzira na to što neko misli da postoji neko sa strane ko bi mogao uticati na to. Uvjeravam vas da odlučnost koju imamo, u pogledu, recimo, Zlatka Lagumdžije i njegove smjene je apsolutna.

Ukoliko ne dođe do njegove smjene, morate da računate da imamo i korak poslije i da će on biti veoma vidljiv i veoma bolan. Prema tome, ne može Lagumdžija da se sam ponaša mimo Ustava. On mora da ode, a svi ostali moraju da se ponašaju u skladu s Ustavom i sporazumima, a ako neće, od ove zemlje nema ništa, ustvrdio je Dodik.

Na sastanak 12.septembra ide, ali ništa ne očekuje.

– Odazvat ću se sastanku, bez obzira na to što će politička kampanja biti u najvećem jeku, rekao je Dodik danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci, ističući da koliko on zna, generalni direktor u Generalnoj direkciji Europske komisije za proširenje EU Stefan Sannino će doći da analizira stanje vezano za uvjete za aplikaciju BiH za članstvo u EU.

Do kraja augusta trebalo je da se preda usaglašeni prijedlog ustavnih promejna vezano za odluku u predmetu “Sejdić-Finci”.

– To se nije desilo i taj rok nije ispoštovan iz niza razloga, kazao je Dodik i dodao da očekuje da će se pokušati naći nekakav kompromis o sljedećem roku, “kao što to obično biva”.

On dodaje da se “ovdje radi o suštinskoj nemogućnosti da BiH rješava problem”.

– U BiH smo svi zarobljenici takve BiH. Bošnjaci zarobljeni jer imaju fiks ideju da mogu da naprave Bosnu po njihovoj mjeri, mnogi drugi i mi ovdje zarobljeni, jer je naš ekonomski razvoj nemoguć upravo neefikasnošću BiH i porukama koje ona šalje na globalnom planu, Hrvati su nezadovoljni i žele da promijene svoj status i dobiju definitivno teritorijalnu političku zajednicu, koja se osporava s raznih strana, zatim stranci koji ovdje mešetare, pogotovo Turska koja pokušava da svojim operacijama isključivo podrži političke strukture i ambicije Bošnjaka. Dakle jedna potpuno konfuzna situacija u kojoj je u značajnoj mjeri ugrožen i evropski put, jer nismo uspjeli da ni na minimalne zahtjeve iz Brisela odgovorimo na pozitivan način, ustvrdio je Dodik.

Još na sastanku u Briselu 27. juna, kako navodi, nije vjerovao u njegove efekte.

– A onda sam se suočio s jednim veoma konstruktivnim pristupom komesara Evropske unije za proširenje Štefana Filea, koji je ponudio prijedlog o usaglašenom prijedlogu za ustavne promjene, koji je prihvaćen od svih, kazao je Dodik i dodao da se ne osjeća odgovornim zašto sve nije uspjelo, jer je RS od početka imala “konstruktivan pristup” koji je bio na fonu rješavanja pitanja “Sejdić-Finci” i na tome će insistirati i to će reći na sastanku 12. septembra.

(Fena) gk/ff

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

EKSKLUZIVNO PODSJEĆAMO: Gdje su bili HDZ-ovci RH kad je postavljen Bruce Lee. Wikileaks 2005.: “Granić lutkar – i sljedeći ministar vanjskih poslova?”

Hrvati imaju riblje pamćenje. Neka ih. Ali zbog te kratke pameti se neki usude pljuvati po mostarskoj svetinji - Bruce...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -