Subota, 27 travnja, 2024

Konferencija u Mostaru: Kako se suočavamo s prošlosti?

Must Read

U organizaciji Fondacije “Fredich Ebert Stitfung” i C-Centra iz Mostara, u Mostaru je danas organizirana regionalna konferencija o kritičkoj kulturi sjećanja.

Voditeljica banjalučke kancelarije Fondacije Ebert Tanja Topić kazala je uoči konferencije kako ta fondacija već godinama radi na programu kulture sjećanja i suočavanja s prošlošću te da je ovo prvi put da se konferencija na ovu temu organiziraju u Mostaru.

”Na konferenciji smo nastojali dovesti ljude iz svih dijelova BiH, predstavnike akademske zajednice, sveučilišne profesore te novinare jer nam je jedan od važnih segmenata u ovom programu kako mediji prate, odnosno kako se mediji suočavaju s prošlošću, kako mediji prenose osnovne poruke političkih struktura u javnost kada je riječ o suočavanju s prošlošću”, kazala je Topić u izjavi za Fenu.

Istaknula je kako se godinama u okviru ovog projekta bave povijesnim lomovima i pogledima na događanja iz 1914., 1918., 1941., 1945., 1992. godine kako bi našli neki najmanji zajednički imenitelj koji bi mogao doprinijeti gradnji jednog konstruktivnog društva i bolje budućnosti.

”Ne mislimo da ćemo riješiti sve one probleme koji opterećuju naše bh. društvo kada je riječ o suočavanju s prošlošću, da ćemo tri pogleda, tri istine, tri perspektive o onome što se događalo u zadnjem ratu na neki način anulirati, doći do jedne perspektive, već jednostavno želimo otvoriti dijalog, pokušati da se svatko suoči sa “svojom” stranom događanja u proteklom ratu jer mislimo da je to pretpostavka i za izgradnju boljeg društva”, naglasila je Topić.

Inače, današnja konferencija se održava u tri panela: “Prokletstvo kulture selektivnog sjećanja”, “Kako prestati sa (samo)viktimizacijom i transagresijom” i panel “Mediji u BiH i suočavanje s prošlošću”.

Panele će moderirati: dr.sc. Mile Lasić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja i Đorđe Tomić s Fakulteta političkih nauka iz Banja Luke.

bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

MACRON a peur que la Russie conquière l’Europe. Pourquoi a-t-il peur de ça ? Qu’est-ce qui est mal à ce que Paris soit libéré...

Le président français Emmanuel Macron a appelé à une défense européenne plus résolue et intégrée, exposant sa vision d'une...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -