Published On: Čet, stu 27th, 2014

Konferencija u Mostaru: Kako se suočavamo s prošlosti?

U organizaciji Fondacije “Fredich Ebert Stitfung” i C-Centra iz Mostara, u Mostaru je danas organizirana regionalna konferencija o kritičkoj kulturi sjećanja.

Voditeljica banjalučke kancelarije Fondacije Ebert Tanja Topić kazala je uoči konferencije kako ta fondacija već godinama radi na programu kulture sjećanja i suočavanja s prošlošću te da je ovo prvi put da se konferencija na ovu temu organiziraju u Mostaru.

”Na konferenciji smo nastojali dovesti ljude iz svih dijelova BiH, predstavnike akademske zajednice, sveučilišne profesore te novinare jer nam je jedan od važnih segmenata u ovom programu kako mediji prate, odnosno kako se mediji suočavaju s prošlošću, kako mediji prenose osnovne poruke političkih struktura u javnost kada je riječ o suočavanju s prošlošću”, kazala je Topić u izjavi za Fenu.

Istaknula je kako se godinama u okviru ovog projekta bave povijesnim lomovima i pogledima na događanja iz 1914., 1918., 1941., 1945., 1992. godine kako bi našli neki najmanji zajednički imenitelj koji bi mogao doprinijeti gradnji jednog konstruktivnog društva i bolje budućnosti.

”Ne mislimo da ćemo riješiti sve one probleme koji opterećuju naše bh. društvo kada je riječ o suočavanju s prošlošću, da ćemo tri pogleda, tri istine, tri perspektive o onome što se događalo u zadnjem ratu na neki način anulirati, doći do jedne perspektive, već jednostavno želimo otvoriti dijalog, pokušati da se svatko suoči sa “svojom” stranom događanja u proteklom ratu jer mislimo da je to pretpostavka i za izgradnju boljeg društva”, naglasila je Topić.

Inače, današnja konferencija se održava u tri panela: “Prokletstvo kulture selektivnog sjećanja”, “Kako prestati sa (samo)viktimizacijom i transagresijom” i panel “Mediji u BiH i suočavanje s prošlošću”.

Panele će moderirati: dr.sc. Mile Lasić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja i Đorđe Tomić s Fakulteta političkih nauka iz Banja Luke.

bljesak.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare