Published On: Čet, stu 27th, 2014

EP pozvao Tribunal da preispita oslobađanje Šešelja

Europski parlament usvojio je danas rezoluciju u kojoj osuđuje “ratnohuškačku retoriku, poticanje mržnje i ohrabrivanje na teritorijalne pretenzije” koje je izrazio lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj od kada je privremeno pušten iz pritvora Haškog tribunala.

U rezoluciji Europskog parlamenta osuđeni su Šešeljevi “pokušaji da poremeti Srbiju sa njenog europskog puta”.

Zastupnici su osudili njegovu “retoriku iz vremena rata” i njegove javne pozive na stvaranje “Velike Srbije”, kao i javno izrečene navode o susjednim zemljama, uključujući Hrvatsku, koja je članica EU.

“Parlament poziva vlasti Srbije da istraže da li je Šešelj prekršio zakon Srbije i da potpuno primijene zakon o zabrani govora mržnje, diskriminaciju i poticanje nasilja”, navodi se u priopćenju.

Europski parlament zatražio je da Haški tribunal “poduzme mjere i preispita postojanje uvjeta za privremeno oslobađanje Šešelja pod novim okolnostima”.

Potporu usvajanju rezolucije u raspravi iskazao je hrvatski zastupnik Tonino Picula.

“Nažalost, na Zapadnom Balkanu stabilnost i mir još uvijek nisu redovno stanje. Zato slučaj optuženog za ratne zločine Vojislava Šešelja ima dimenziju hitnosti s obzirom na prostor i vrijeme”, rekao je Picula.

Naglasio je kako će Zapadni Balkan dugo osjećati posljedice agresije, smrti i razaranja počinjenih uime projekta u kojemu je Šešelj bio aktivan sudionik.

“Nije za to osuđen, nije se za to pokajao. Dapače, njegovo, nadam se privremeno, puštanje na slobodu oslobodilo je i strahove žrtava koje opet moraju proživljavati traume jer on javno nastupa kao da je vrijeme stalo početkom devedesetih”, rekao je Picula.

Predsjednik parlamentarne grupe za Srbiju Edvard Kukan izjavio je na početku rasprave da predloženi tekst rezolucije povećava tenzije u regiji umjesto da ih spušta i da ga stoga neće podržati.

“”Potpuno razumijem zlo ratne retorike i govora mržnje, pogotovo na zapadnom Balkanu””, rekao je Kukan, ali je ukazao da se rezolucijom Šešelju pridaje značaj koji on ne zaslužuje.

Dnevnik.ba/Agencije