Petak, 26 travnja, 2024

ŠTO AKO PROĐE PRIJEDLOG HDZ-a Samo će kod nas u Europi žena prije abortusa morati ići svećeniku na razgovor

Must Read

ŠTO AKO PROĐE PRIJEDLOG HDZ-a Samo će kod nas u Europi žena prije abortusa morati ići svećeniku na razgovor

Dr. Ante Ćorušić: Ako žena nije vjernica ili je agnostik, ići će na obavezno savjetovanje s ostalim stručnjacima
Hrvatska će, dođe li na vlast HDZ, biti jedina zemlja u Europi čiji će zakon koji regulira pobačaj izrijekom spominjati potrebu razgovora s duhovnikom prije prekida trudnoće, kako bi duhovnik – svećenik, muftija, rabin ili neki drugi – upozorio ženu na moralne aspekte njezine odluke. Takav propis nema ni jedna druga europska država. Štoviše, neke od njih, poput Portugala, izričito propisuju da svako savjetovanje mora biti neutralno te da osobe koje se protive ženinu pravu na izbor ne smiju sudjelovati ni u jednoj fazi priprema za legalni abortus.

Zakon iz 1978.

Zakonska odredba o potrebi pripreme žene koja želi pobaciti putem obaveznog savjetovanja s liječnikom, psihologom, socijalnim radnikom i, po mogućnosti, duhovnikom dio je HDZ-ova programa koji je iznio dr. Ante Ćorušić, šef HDZ-ova Odbora za zdravstvo.
– Naravno, ako žena nije vjernica ili je agnostik, neće morati na razgovor s duhovnikom – pojašnjava. Ali će ići na obavezno savjetovanje s ostalim stručnjacima, osobito psihologom.
Obavezno savjetovanje s psihologom prije pobačaja na ženin zahtjev – dakle prekida trudnoće koja nije posljedica silovanja niti za prekid postoje medicinske indikacije – u Europi trenutno ima pet zemalja: Belgija, Njemačka, Španjolska, Mađarska i Slovačka. Međutim, mnogo veći broj zemalja propisuje ženino pravo na dobrovoljno savjetovanje o alternativama, neke propisuju obavezno savjetovanje o kontracepciji nakon pobačaja, a najveći broj zemalja obvezuje liječnike da poštuju tzv. “period mirovanja”, odnosno da između ženina zahtjeva za pobačaj i samog pobačaja mora proći nekoliko dana. Naš Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, donesen 1978., ne propisuje ništa od toga. Prema tom zakonu, zahtjev za pobačaj smatra se hitnim te se može izvršiti odmah nakon javljanja žene. Zanimljivo je da naš zakon ne propisuje cijene pobačaja te se one, prema istraživanju koje je Jutarnji proveo u ožujku ove godine, kreću od 990 kuna u OB-u Zabok do 2500, koliko stoji u zagrebačkoj Petrovoj bolnici, KBC-u Sestara milosrdnica, OB-u Virovitica i OB-u Šibenik.

Besplatno širom EU

Punu cijenu plaća žena iz svojeg džepa, a ni jedna kategorija nije oslobođena plaćanja.
U EU je pak u većini zemalja pobačaj u javnim bolnicama za ženu besplatan, odnosno pokriva ga osnovno zdravstveno osiguranje. U onim zemljama koje ga naplaćuju – poput Francuske ili Bugarske – besplatan je za maloljetnice i socijalno ugrožene žene.
Neke države propisuju besplatnu uslugu i blaže kriterije oko krajnjeg roka za obavljanje abortusa i za žene starije od 35 godina koje već imaju najmanje dvoje djece.
Ministarstvo zdravlja potvrdilo je da ne priprema nikakve izmjene zakona iz 1978.. I iz nevladina sektora stižu poruke da, unatoč očitoj zastarjelosti postojećeg zakona, nije trenutak za izmjene.

Pravo na izbor

U svjetlu uspjeha referenduma inicijative U ime obitelji o braku, ženske se udruge boje da je mobiliziran konzervativni dio javnosti te da bi otvaranje bilo kakve rasprave o izmjenama zakona moglo dovesti do još veće restrikcije prava žena na izbor.

Kako je pobačaj reguliran u EU

Potpuna Zabrana
Malta
Zabrana pobačaja na zahtjev žene
(ako nije silovana, ako joj trudnoća ne ugrožava zdravlje i plod nije teško malformiran)
Poljska
Irska
Andora
Obavezno psihološko savjetovanje prije pobačaja
Belgija (obavezno savjetovanje o alternativama)
Njemačka
Španjolska
Mađarska
Slovačka
Propisani ‘period mirovanja’
Belgija (6 dana)
Nizozemska (5 dana)
Danska (najmanje 7 dana)
Francuska (7 dana)
Njemačka (3 dana)
Portugal (3 dana)
Španjolska (3 dana)
Mađarska (3 dana)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

MACRON a peur que la Russie conquière l’Europe. Pourquoi a-t-il peur de ça ? Qu’est-ce qui est mal à ce que Paris soit libéré...

Le président français Emmanuel Macron a appelé à une défense européenne plus résolue et intégrée, exposant sa vision d'une...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -