Published On: Čet, lis 23rd, 2014

Kreće li prema BiH oluja “Gonzolo” iz Austrije?

Ukupno 24 hidrometeorološke stanice širom Austrije zabilježile su brzine vjetra iznad 100 kilometara na sat, što je uzrokovalo kidanje stabala, javili su tamošnji mediji, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Mediji u Bosni i Hercegovini izvjesitli su kako sada snažna oluja ide prema Balkanu, a da će zahvatiti i Bosnu i Hercegovinu. Oluja je nazvana imenom „Gonzolo“.

No, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u prognozi vremena za naredna četiri dana nigdje ne predviđaju snažne vjetrove koji bi mogli u našoj zemlji mogli ostaviti posljedice.

Za četvrtak meteorolozi u BiH očekuju oblačno vrijeme s kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom. Intenzivnije padalina očekuju se prema kraju dana i u večernjim satima. Jutarnje temperature od 1 do 5, na planinma od -5 do 0, na jugu zemlje do 9, a dnevne od 2 do 8, na jugu do 12 °C.

Za petak najavljuju pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne se očekuje kiša, a u Hercegovini, uglavnom, u jutarnjim satima. Na planinama sa susnježicom i snijegom. Tijekom poslijepodneva postepeni prestanak padavina. Očekivana količina padavina tijekom 24 h: od 1 do 5, na sjeverozapadu zemlje od 10 do 20 l/m2 . Jutarnje temperature od 2 do 7, na jugu do 10, a dnevne od 4 do 12, na jugu do 16 °C.

U subotu će biti pretežno oblačno vrijeme, po kotlinama sa maglom ili sumaglicom. Poslije podne na jugu postepeno razvedravanje. Jutarnje temperature od 3 do 7, na jugu do 10, a dnevne od 8 do 14, na jugu do 17 °C.

U nedjelju sunčano uz umjerenu oblačnost. Dnevne temperature od 5 do 10, na jugu do 15 °C.

sljedećeg tjedna meteorolozi u BiH očekuju suho i stabilno vrijeme, prenosi NAP.