Petak, 26 travnja, 2024

Prosvjed za raskidanje Vatikanskih ugovora: Prestanimo financirati Crkvu milijardama iz proračuna

Must Read

SVI kojima je dosta da se za Crkvu izdvajaju stotine milijuna iz proračuna dok je velik broj stanovnika nezaposlen i jedva preživljava, pozivaju se da dođu na prosvjed “Raskinimo vatikanske ugovore” koji će se održati u subotu 20. rujna 2014. u 14 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu.
“Zajedno moramo poslati poruku vlasti i cijeloj državi da je došlo vrijeme raskidanja štetnih Ugovora sa Svetom stolicom, Ugovora koji hrvatske građane preskupo koštaju, Ugovora koji nam godišnje uzimaju više od milijarde kuna, Ugovora zbog kojih je većina hrvatskih građana pretvorena u građane drugog reda, u kmetove o kojima političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju bez uvažavanja naše volje sklapanjem sporazuma iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti upravo zato što su odluke koje donose protivne našim interesima”, poručuju organizatori prosvjeda neformalna platforma “Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku”.
Predstavnici “Glasa razuma” ističu kako Vatikanski ugovori daju enormne privilegije crkvenoj hijerarhiji, a potpisani su bez konzultacije s građanima Hrvatske.
“Crkva ne uzima samo 300 milijuna kuna godišnje”
“Crkva iz proračuna ne uzima samo 300 milijuna kuna godišnje nego se iz proračuna još financira i vojni ordinarij, kojeg inače zemlje poput Hrvatske ni nemaju, a financira se i katolički obrazovni sustav, dječji vrtići, Katoličko bogoslovni fakultet, vjeronauk se financira dvostruko jer država plaća i vjeronauk u školama i vjeronauk u župama. Isto tako ako si biskup zaželi gradnju Crkve, država mu mora pokloniti zemljište za to. Iako Ministarstvo znanosti i obrazovanja financira vjeroučiteljice u školama, njih odabire biskup, a one mogu biti i razrednice i na satovima razrednika diskriminirati djecu koja inače ne pohađaju vjeronauk. Uz to država iz proračuna kojeg punimo svi mi financira i župe, župne urede i biskupije”, upozorila je glasnogovornica Pokreta za sekularnu Hrvatsku Marijana Bijelić.
Dodala je kako prosvjed podržava i velik broj poznatih i javnih osoba poput Ivane Simić Bodrožić, Ive Brešan, Mani Gotovac, Borisa Dežulović, Rade Šerbedžije, don Ivana Grubišić, Vedrane Rudan, Mile Kekina, Miroslava Ambruša-Kiša i mnogih drugih, no naglašava kako je i velik broj poznatih koji im je rekao da ih podržava, ali anonimno jer ne žele u javnost.
Bijelić napominje kako je i to jedan od znakova da u Hrvatskoj postoji strah od Crkve.
Predsjednica Udruge “Protagora” Vesna Mihoković Puhovski upozorila je pak na veliku diskriminaciju pogotovo u školama.
Razrednica vjeroučiteljica djevojčici začetoj umjetnom oplodnjom poručila da je grijeh
“Primamo puno prigovora od strane učenika i njihovih roditelja. Nedavno nas je nazvala jedna učenica sva šokirana jer je na satu razrednika, njezina razrednica koja je ujedno i vjeroučiteljica govorila o tome kako su djeca začeta umjetnom oplodnjom grijeh i da je to protivno Bogu. Ta je djevojčica začeta upravo umjetnom oplodnjom i to ju je strašno pogodila”, rekla je Mihoković Puhovski.
Dodaje kako se protive tome da se u cijelom sustavu nameće samo katolički svjetonazor kao jedina ideologija. Napominje i kako mnoge vjeroučiteljice prijete djeci da neće moći primiti sakramente ako osim u Crkvi, ne pohađaju i vjeronauk u školi.
Osim diskriminacije djece koja ne pohađaju vjeronauk u školama Vatikanski ugovori štete svim građanima Hrvatske jer se za Crkvu izdvaja previše novaca.
Vesna Mihoković Puhovski navodi kako se Vatikanski ugovori mogu raskinuti, a tome, kaže, doprinosi i članak 15. iz ugovora u kojem stoji da država može od strane Crkve zatražiti raskid ako su se okolnosti u državi promijenila, a Puhovski tvrdi kako je očito da su se stvari promijenile jer je od potpisivanja tih ugovora Hrvatska zapala u duboku recesiju.
Predstavnici Pokretna za sekularnu Hrvatsku također naglašavaju kako prema Vatikanskim ugovorima nismo svi jednaki pred zakonom budući da oni omogućuju kleru privilegiran položaj pred hrvatskim sudovima i u javnim institucijama RH.
Što je hrvatska država mogla učiniti s milijardama kuna koje su otišle na zidanje velebnih crkvi?
“Ako ne želite da o vašoj intimi, vašoj reprodukciji u vašim tijelima (medicinski potpomognuta oplodnja, upotreba kontracepcije), o odgoju vaše djece (“izborni” vjeronauk u javnim školama, uplitanje u predmete građanskog i zdravstvenog odgoja) odlučuje debelo povlaštena Crkvena hijerarhija, ako ne želite preskupo plaćati da vas biskupi iz bjelokosnih palača poučavaju skromnosti i poniznosti, ako se protivite licemjerju i političkom cinizmu, dođite na prosvjed i time pokažite svoj stav. Zamislite, što je hrvatska država mogla učiniti s milijardama kuna koje su otišle na zidanje velebnih crkava da su ti novci bili usmjereni nekamo drugamo? Bi li danas autoceste bile isplaćene? Bismo li imali modernu željezničku mrežu? Bismo li imali više škola, bolnica, vrtića? Bismo li imali više radnih mjesta? Bismo li izgradili više elektrana? Bi li nam plin i struja bili jeftiniji? Bi li porezi bili manji? Bi li vaša plaća bila veća?
Pozivamo sve udruge civilnog društva u Hrvatskoj da podrže ovaj prosvjed i pridruže nam se! Pozivamo i osobe iz javnog života, političare, aktiviste, borce za ljudska prava, književnike, novinare, umjetnike, znanstvenike, sveučilišne profesore, glazbenike, glumce, sportaše i ostale da nas također podrže i pridruže se prosvjedu. Posebno pozivamo umjetnike, karikaturiste, glazbenike i performere da sat vremena prije samog prosvjeda, od 13:00 do 14:00 sati na Cvjetnom trgu svojim umjetničkim izrazom obogate i začine ovaj događaj! Neka 20. rujan bude festival sekularnosti Republike Hrvatske”, poručili su iz Pokreta za sekularnu Hrvatsku.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

MACRON a peur que la Russie conquière l’Europe. Pourquoi a-t-il peur de ça ? Qu’est-ce qui est mal à ce que Paris soit libéré...

Le président français Emmanuel Macron a appelé à une défense européenne plus résolue et intégrée, exposant sa vision d'une...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -