Zukan Helez (SDP): “Plenković je super. Legitimno predstavljanje ne postoji, to su nametnule barabe iz zapadne Hercegovine”

S obzirom na to da je jučer rad Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine opstruiran nakon što su članovi HDZ-a “razbili” kvorum na proširenom kolegiju, Helez smatra da je ovo bio još jedan udar na ionako slabu državu BiH.

“Imali smo udar HDZ-a. Oni su došli da bi, vjerujem, pokazali da su kooperativni, da su za državu Bosnu i Hercegovinu, međutim, kada su došli onda su vršili opstrukciju nad radnim tijelima, a takav je Poslovnik, takvi su zakoni i Ustav BiH da svaki zakon koji dođe na Parlament mora proći radna tijela. Ako tamo ne prođe, radna tijela su desetkovana ranije nedolaskom zastupnika iz bh. entiteta Republika Srpska, sada su to uradili i predstavnici HDZ-a. I što je najgore, na sjednici su oni optuživali ‘ove druge’ kao zašto oni zakazuju sjednice te da se treba prvo dogovoriti, a ja stvarno ne znam oko čega da se dogovaramo. Čak su bile i neke teške riječi, koje je Nikola Lovrinović (HDZ) okrenuvši se prema meni rekao. On je, naime, u replici meni poručio nešto slično kao i Radovan Karadžić 1992. Rekao mi je BiH će nestati ako tako nastave probosanske stranke i to je jako teška i ozbiljna izjava, ali raduje me što je to od neozbiljnog čovjeka”, kazao je Helez.

Govoreći o razlikama između predstavnika iz RS i HDZ-a, Helez je rekao da oni iz RS-a, s posebnim naglaskom na Milorada Dodika, dobivaju instrukcije od Aleksandra Vučića, dok je kod HDZ-a obrnuta situacija.

“Andrej Plenković, premijer Hrvatske je stvarno pružio ruku BiH, međutim, predstavnici HDZ-a stalno vrše pritisak na službenu Hrvatsku i to se vidi po Zoranu Milanoviću, predsjedniku. Stalni je presing zbog konstitutivnog i legitimnog predstavljanja, ali Plenković je u posjetu BiH jasno rekao da nema cijepanja BiH, da nema nasilnih promjena Ustava. Punim kapacitetom Hrvatska stoji za cjelovitu BiH i njen puta ka EU”, rekao je.

Naveo je i to da je Milorad Dodik ušao u jednosmjernu ulicu najavom secesije te da to smatraju i predstavnici međunarodne zajednice.

“On je jednostavno ušao tamo gdje nema povratka. Najavio je neke velike stvari, godinama daje obećanja građanima RS koji tamo loše žive i nadaju se da će doći vrijeme kada će ostvariti taj san i priključiti se Srbiji. On je sada pokrenuo neke krupne stvari, ali ja ću sada poručiti ljudima koji nemaju druge domovine osim BiH da to ne smiju i neće nikada dozvoliti da on ostvari svoje snove. Ako čovjek kaže da će pocijepati vojsku, treba znati da nema države na svijetu koja ima dvije vojske, dvije valute, dva platna prometa, dva Vrhovna suda. To je priča koja ide polako ka disoluciji BiH. Mi moramo imati snažan odgovor i meni je drago da su probosanske stranke koje imaju na zadnjim izborima negdje do 500.000 glasova jedinstvene oko nekih stavova. U to svakako ne mogu staviti SDA jer oni uporno hoće predvoditi front građanske države. To je jednostavno nemoguće”, istakao je Helez.

Komentirao je i rasprave o izmjenama Izbornog zakona navodeći da je to “gašenje manjeg požara” s obzirom na to da je država BiH pred raspadom.

“To legitimno predstavljanje nema nigdje, nema u Ustavu BiH, Daytonskom sporazumu. I Vijeće ministara EU je donijelo zaključke gdje su predstavnici Hrvatske inszstirali da uđu zaključci konstitutivnosti i legitimno predstavljanje i to je odbačeno. Dakle, Europa je shvatila o čemu se radi. Dakle, to legitimno predstavljanje ne postoji nigdje. To je ‘par baraba u zapadnoj Hercegovini stavilo u eter medijski’ i sada se priča o tome. Legitimno predstavljanje je u prijevodu blokada BiH. Trenutno u Domu naroda Parlamenta FBiH HDZ blokira, četvrtu godinu poslije izbora nema vlasti, u državnom Domu naroda isto tako. Samo je ostalo Predsjedništvo BiH da funkcionira. Kroz to tzv. legitimno predstavljanje blokirat ćemo i Predsjedništvo BiH. Kada to naprave stranke koje ne vole BiH, onda će reći predstavnicima međunarodne zajednice da ova država ne može funkcionirati. Stoga želim poručiti da to legitimno predstavljanje nikada neće proći. Oko izborne reforme možemo razgovarati, ali o tehničkim izmjenama Izbornog zakona”, poručio je Helez.