Published On: Uto, tra. 10th, 2018

Zuckerberg pred Kongresom

Čelnik Facebooka Mark Zuckerberg u utorak je američkim senatorima rekao kako se tvrtka zbog nedavnih kritika pokušava promijeniti, želeći time spriječiti bilo kakvu mjeru koja bi ograničila rad najveće svjetske društvene mreže.

Šef  Facebooka Mark Zuckerberg svjedoči pred američkim Kongresom zbog afere u kojoj su procurili osobni podaci milijuna korisnika Fejsa.

Zuckerberg bi na saslušanju trebao objasniti kako njegova tvrtka štiti privatnost korisnika i njihove podatke kako ne bi bili zloupotrebljeni u svrhe političkih kampanja. Objavljen je dokument njegovih izjava koje bi trebao izreći.

Tridesetrogodišnjeg internetskog mogula senatori ispituju na zajedničkom saslušanju Odbora za trgovinu i pravosuđe o raznim temama, od Facebookove reakcije na navodno rusko miješanje u izbore, do privatnosti potrošača i govora mržnje.   Senatori postavljaju najosnovnija pitanja o tome kako Facebookov servis funkcionira.

Senator Mississippija Roger Wicker upitao je Zuckerberga je li istina da Facebook može pratiti pregledavanje interneta čak i nakon što se osoba odjavi s te društvene mreže, piše Index.hr.

Šef Facebooka pokušao je odbaciti tu tvrdnju, no na kraju je ipak priznao da Facebook zaista prati kolačiće, jednostavne tekstualne datoteke koje se pohranjuju u pregledniku dok korisnik pregledava neku internetsku stranicu.

Nakon što se ispričao za propuste i najavio da će iste ispraviti, dionica Facebooka skočila je za pet posto.

Dok traje njegovo saslušanje u Kongresu, prosvjedna skupina za prava na internetu Avaaz ispred zgrade Capitola postavila je Zuckerbergove figure u stvarnoj veličini, obučene u majice na kojoj piše “Popravi Facebook“.

Društvenu mrežu pogodila je kriza povjerenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora nakon što je priznala da su podaci o oko 87 milijuna ljudi, većinom iz SAD-a, došli u ruke tvrtke Cambridge Analytica koja ih je iskoristila u političkim kampanjama.

Osim što mu poljuljan ugled, Facebook je od sredine ožujka na burzi izgubio vrijednost od oko 80 milijardi dolara.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer