Published On: Sub, stu 28th, 2020

ZOVKO: Ne može se Inzko financirati iz pretpristupnih fondova EU

Gostujući u informativnim emisijama 4. programa HRT-a na temu 25. godišnjice potpisivanja Daytonskom mirovnog sporazuma, Željana Zovko, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu  uz ostalo dotaknula se i ovih dana posebno aktualnog pitanja, treba li BiH još uvijek Ured visokog predstavnika.

Zovko je ponudila odgovor na ovo pitanje iz perspektive članstva naše zemlje u Europskoj uniji ali i financiranja OHR-a čiji se rad plaća sredstvima iz europskih predpristupnih fondova.

„Uloga Ureda visokog predstavnika u BiH je itekako problematična u kontekstu kandidature za članstvo u Europskoj uniji jer niti jedna zemlja koja je pod međunarodnim tutorsvom i nema izgrađen vlastiti suverenitet ne može napredavati niti  se integrirat u Uniju.

Nama u BiH ne treba  strana administracija koja je plaćena iz pretpristupnih fondova, njihove plaće su u rangu briselskih povjerenika, a BiH  sve ove godine ne napreduje. To je činjenica koja najviše zabrinjava“,  kazala je na ovu temu Zovko.

Zastupnica Zovko ponudila je i odgovor na još jednu dilemu, onu koja se tiče uređenja BiH,  po nacionalnom ili građanskom principu, dijelom i u kontestu provedbe presuda domaćih i međunarodnih sudova.

„Stalno ponavljam i smatram da se odluke Ustavnog suda BiH kao i odluke međunarodnih sudova i drugih instanci koje se tiču zaštite građanskih prava moraju implementirati. Mislim da je to moguće  kombiniranjem etničkog i građanskog principa, ukoliko vidimo izlaznu strategiju koja je ponuđena, na neki način i kroz  federalne, teritorijalne jedinice .

Takvo nešto imamo u Belgiji koja je konačno postigla visok nacionalni balans od jedne visokocentralizirane zemlje u kojoj jedna skupina nije ni poznavala Ustav jer nije bio napisan na njihovom jeziku.

Tek 80-ih Ustav je preved na flamanski, a 1991. godine i na njemački. 1993. godine  ova je zemlja postigla visok stupanj federalizma, gdje se poštuju identitet,  kultura i jezik  sve tri zajednice i gdje se na jedan civiliziran živi taj suživot u srcu Europe“, istaknula je Željana  Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu gostujući na 4. programu HRT-a.