Published On: Sub, svi 15th, 2021

Zovem se Emir!

Emir Kusturica, bivši filmski režiser, optužio je u jednom intervjuu bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića i Dragana Šutanovca, bivšeg ministra odbrane, da su “uništili srpsku vojsku”.

Vojska nam je vrlo važna. Ono što su za vrijeme Borisa Tadića i posebno za vrijeme gospodina Šutanovca uništili u vojsci, vjerujem da je svakako bio nečiji nalog. Nisu to oni sami smislili. Sretna je okolnost što se sada sve to presabira, vojska je ponovo dobila svoj profil. Posebno mi je drago što se ponovo spominje ideja da se služi vojni rok, što je bitno poistovjećivanje sa mogućnošću da se obrani vlastita zemlja, rekao je Kusturica za vojni časopis “Obrana”.

Odgovorio mu je Dragan Šutanovac, koji je njegov istup kvalificirao kao “još jednu u nizu izjava u kojoj svako sebi daje za pravo da komentira ozbiljna državna pitanja bez da se stvarno informira  ili barem pročita na koji su način organizirane najmodernije i najveće vojske svijeta.

Aludirajući na ugled koji Emir Kusturica ima kod ruskog predsjednika Vladimira Putina, Šutanovac mu je poručio:

Pretpostavljam da ne bi imao takvo mišljenje da je pročitao izjavu predsjednika Rusije Putina da će i ta zemlja pristupiti profesionalizaciji vojske te očekujem da Kusturica promijeni mišljenje kao što je promijenio ime.

Prozvani Kusturica ponovo se oglasio da demantira kako je promijenio ime te da se još zove Emir, a da mu je Nemanja kršteno ime.

Da išta zna o tome, shvatio bi da crkva ne uvažava nikakva druga imena nego crkvena, krštenje podrazumijeva jedno novoizabrano ime kod onih koji prethodno nisu bili kršteni. Pošto se ja još zovem Emir Kusturica, kršteno Nemanja, do promjene nije došlo nego je došlo do dodavanja još jednog imena.

Emir Kusturica krstio se 2005. godine u Manastiru Savina u Herceg-Novom. Kako je kasnije objasnio, on nije izdao svoju vjeru nego se vratio na vjeru svojih predaka.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x