Published On: Ned, tra. 1st, 2018

Znate li zašto BiH protjeruje Turke – Od rujna protjerano 500 Turaka

Do konkretnih podataka zbog čega su pojedini državljani Turske proglašeni prijetnjom po BiH teško je doći

”Turski državljani uglavnom se vraćaju u matičnu zemlju zbog zlouporebe bezviznog režima”, objasnioje za Avaz.ba Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, koja uglavnom vodi procese vraćanja državljana.

Podsjetimo, od rujna do danas, iz BiH je protjerano oko 500 Turaka, od kojih je određen broj bio proglašen ”prijetnjom po nacionalnu sigurnost”.

Do konkretnih podataka zbog čega su pojedini državljani Turske proglašeni prijetnjom po BiH teško je doći, s obzirom na to da takve aktivnosti provodi Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) u suradnji s Graničnom policijom i Službom za poslove sa strancima

”Oni, uglavnom, u našu državu uđu legalnim putem. Dakle, na snazi je bezvizni režim između BiH i Turske i mogu s putovnicom ući u BiH. Ali, oni iz BiH pokušavaju nelegalno ući u države EU”, ističe Ujić.

S obzirom na procedure, oni potom bivaju vraćeni u BiH.

”Gdje god ih uhvate, nama ih isporuče, jer je njihov posljednji boravak bio Međunarodni aerodrom Sarajevo, Bosna i Hercegovina, to im piše u putovnici. I mi ih moramo prihvatiti prema Sporazumu o readmisiji. Nakon toga mi ih vraćamo. Takvih je slučajeva mnogo. Ove godine, samo od rujna ih je više od 500”, navodi Ujić.

Među takvim slučajevima bilo je i onih koji su bili ”prijetnja po BiH”.

‘Mi to radimo zajedno s Obavještajnom agencijom. Nije bilo mnogo takvih slučajeva, ali je bilo. Oni su udaljeni iz BiH i stavljena im je zabrana ulaska”, zaključuju Ujić. Ujić ističe da je preko Turske u BiH došlo i drugih stranih državljana, koji su, također, protjerani.

”Bila su dvije ili tri takve osobe. To smo odmah zajedno sa OSA-om riješili. Vraćeni su u Tursku, a odatle oni preuzimaju”,  naveo je direktor Službe za poslove sa strancima.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer