Znate li što je to Garancija za mlade?

Kako bi se mladima pomoglo što prije prijeći iz neaktivnosti na tržište rada, Vijeće Europske unije 2013. godine donijelo je Preporuku o uspostavi Garancije za mlade, koja je 2020. godine unaprijeđena na temelju iskustava u provedbi. Provedbom inicijative Garancije za mlade, države članice Europske unije nastoje uspostaviti cjeloviti sustav podrške i mjera za mlade osobe starosti od 15-29 godina, a u srpnju 2021. godine Bosna i Hercegovina se također obvezala da će podržati zapošljavanje mladih i postupno uspostaviti i implementirati tu inicijativu, piše Hrvatski Medijski Servis.

Garancija za mlade namijenjena je mladim osobama koje su u NEET statusu. NEET (eng. Not in Education, Employment, or Training) status obuhvaća skupinu mladih koji su najugroženiji na tržištu rada – nezaposleni mladi koji nisu uključeni u obrazovne programe koji ih pripremaju za tržište rada i mlade koji su nezaposleni, a nisu aktivni u potrazi za poslom. Cilj Garancije za mlade je smanjenje nezaposlenosti i neaktivnosti mladih.
Njenim provođenjem, države članice i kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji obvezuju se da će osigurati da svi mladi dobiju kvalitetnu ponudu za zaposlenje, nastavak obrazovanja, učenje kroz rad ili stažiranje u roku od četiri mjeseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja.

Aktivnosti Garancije za mlade usmjerene su u 4 faze. Prva je faza mapiranje unutar kojeg se utvrđuju pojedinačni pripadnici skupine u NEET statusu. U idućoj fazi informiranja stupa se u kontakt s pojedinačnim pripadnicima mladih u NEET statusu i izgrađuje njihovo povjerenje. U trećoj fazi pripreme fokus je na savjetovanju, usmjeravanju i mentorstvu koje vodi konačnoj fazi ponude za daljnje obrazovanje ili zapošljavanje.

Uvođenje Garancije za mlade u Federaciju BiH omogućit će planiranje i provedbu niza reformi – u oblastima obrazovanja i obuke, zapošljavanja i tržišta rada – koje su instrumentalne za poboljšanje tranzicije iz škole u rad na srednji i duži rok.

Prvi Akcijski plan Garancije za mlade Federacije BiH predviđen je za razdoblje 2024.- 2027. s pilotiranjem sustava pružanja usluga garancije za mlade (registracija, priprema i ponuda) 2026. godine. Pilotiranje Garancije za mlade će inicijalno biti sprovedeno u odabranim podružnicama županijskih Službi za zapošljavanje. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pilotiranje će biti sprovedeno u Podružnici Čitluk, dok će u Zeničko-dobojskoj županiji pilotiranje biti sprovedeno u Visokom./A.P/HMS/