ZNAŠ ONO KAD SU SE CIVILI SAMI POUBIJALI: Izricanje presude za zločin Armije BIH u Trusini bit će 1. rujna

Presudu petorici pripadnika Armije BiH (ABiH) optuženih za ubojstva hrvatskih civila i zarobljenika u Trusini kod Konjica, Sud BiH će objaviti nakon godišnjih odmora. Presuda je trebala biti izrečena 13. srpnja, a razlog odgode nije poznat. Novi datum je 1. rujan.

“Sudsko vijeće ne navodi razloge izmjene termina”, odgovorili su iz Suda BiH. Skoro pet godina se za zločine počinjene u Trusini sudilo Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću,  pripadnicima odreda ‘Zulfikar’, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem pripadniku brigade ‘Neretvica’.

U napadu ABiH na ovo selo ubijeno je 15 civila i strijeljano šest pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali. U ovom predmetu je bio i Zulfikar Ališpago, nekadašnji zapovjednik odreda ‘Zulfikar’, ali je postupak razdvojen zbog njegove bolesti.

Do sada su za zločine u Trusini pravosnažno osuđeni Edin Džeko i Rasema Handanović, također nekadašnji pripadnici odreda ‘Zulfikar’. Džeki je izrečeno 13 godina zatvora, dok je Handanović osuđena na pet i pol godina zatvora, nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivice.

Kada god bi izvještavali o ovom zločinu, mediji u BIH, FTV i BHTV govorili bi o pobijenima, a ako bi naveli imena ubojica izbjegavali bi reći koja vojska ih je počinila.  To je lijepo jer nije dobro kvariti jedan opći mit u BIH a taj je da su samo VRS i HVO radili zločine dok ABIH nije.

Trusina se dogodila isto jutro kada i Ahmići mjesto u Vitezu u kojem su pripadnici HVO-a počinili grozan zločin nad bošnjačkim civilima.

Trusina je nepoznata u javnosti. Ahmići su poznati u cijelom svijetu.

Ljudi koji su godinama gradili FTV hvale se kako je to objektivna TV. OHR tvrdi da u BIH imamo objektivne javne medije. Pametnome dosta.

poskok.info