ZNALI SMO DA NEŠTO SMRDI: U Sarajevu otkriven “Pejićev spomenik” koji ne predstavlja poginule pripadnike HVO-a Sarajevo – Hrvatski Medijski Servis

Povodom obilježavanja 30. godišnjice HVO-a Sarajevo, predstavnici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a, danas su u Sarajevu otkrili Spomen- ploču HVO Sarajevo, koju je podigao Grad Sarajevo. Radi se o udruzi koju ne priznaje Koordinacija udruga HVO Sarajevo iz koje su ranije kazali da “Pejićev spomenik ne predstavlja pripadnike HVO-a”

HVO Sarajevo formiran je 29. svibnja 1992. godine.

“Izražavam svoje zadovoljstvo da smo povodom 30. jubilarne obljetnice osnivanja HVO Sarajevo otkrili Spomen-ploču HVO Sarajevo, koju je podigao Grad Sarajevo i kojemu sam iznimno zahvalan. Istaknuo bih da sam ponosan na sarajevski HVO jer je imao veoma značajnu ulogu i aktivno sudjelovao u obrani Sarajeva i naše domovine, i što je u svom sastavu imao pripadnike različitih etničkih i vjerskih struktura”, kazao je prof. dr. Marinko Pejić, predsjednik Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a, prenio je portal Klix.ba.

Iz udruge su također istakli kako je oznaka HVO-a Sarajevo, izraz punog poštovanja tradicije i višestoljetne suverenosti BiH.

“Grad čini napore da obilježi mjesta i događaje značajne za grad Sarajevo, posebno za našu bližu historiju. Ovdje smo učinili napor da podignemo spomenik poslije dugo vremena značajnoj brigadi HVO-a Sarajevo iz koje je živote dalo 102 pripadnika te za ostale koji su živi, koji su dali svoj doprinos obrani grada Sarajeva”, kazao je Tarik Zečić, iz delegacija grada Sarajeva.

Međutim, četiri udruge HVO-a usprotivile su se odluci vlasti Grada Sarajeva koje su poduprle inicijativu Udruge organizatora otpora umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a, koja je bliska tamošnjim strukturama i na čijem je čelu Marinko Pejić, o čemu je već ranije pisao Hrvatski Medijski Servis.

Udruga dragovoljaca i veterana HVO-a Županije Sarajevo kojoj je predsjednik Zdenko Marković, Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Sarajeva, koju predvodi Slavko Zec, Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja Sarajevo na čelu s Radmilom Cenčić i Udruga nositelja odlična HVO-a HercegBosne županije Sarajevo kojoj je predsjednik Martin Frančešević priopćilo je da ne stoji iza gradnje spomenika u naselju Čengić Vila i da ne podržava njegovu izgradnju.

-Gradsko vijeće grada Sarajeva je svoju odluku donijelo na temelju zahtjeva, koju većina branitelja HVO-a ne smatra Udrugom koja legitimno predstavlja i zastupa interese branitelja HVO-a, niti je certificirana od strane temeljnih Udruga HVO-a registriranih na razini Federacije BiH. S tim u svezi, posebice ukazujemo na nekorektno, jednostrano i pristrano postupanje Gradskog vijeća, koje je u potpunosti ignoriralo inicijativu Udruge Obitelji poginulih branitelja HVO Sarajevo, a koja je, po našem mišljenju, jedina mjerodavna i legitimna Udruga za izgradnju spomenika poginulim braniteljima HVO Grada — Županije Sarajevo, navode iz koordinacije udruga HVO-a Sarajeva./HMS/