Published On: Uto, velj 5th, 2013

ZLOVENSKI ULTIMATUM: Ili će Slovenija dobiti kontakt s otvorenim morem ili ne priznaje arbitražu

LJUBLJANA   Zastupnici slovenskog parlamenta u ponedjeljak su na izvanrednoj zatvorenoj sjednici glasovali za arbitražni podnesak u obliku koji je predložilo ministarstvo vanjskih poslova, potvrdio je nakon sjednice slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji očekuje da će dokumente kojima se iznosi slovenska argumentacije u graničnom prijeporu s Hrvatskom slovenska vlada ubrzo poslati Arbitražnom sudu, te ispuniti zadani rok.
 
Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, prijedlog da se podnesak potvrdi bez »minimalnih izmjena« o kojima se razmišljalo, a kojima se navodno željelo ambicioznije pristupiti definiranju predmetu graničnog spora, parlament je podržao velikom većinom. Za to da se prijedlog ministarstva vanjskih poslova, za koji se zauzimao ministar Karl Erjavec potvrdi i naloži vladi da ga pošalje u Haag, glasovalo je 70 zastupnika, a protiv je bilo samo nekoliko zastupnika Slovenske pučke stranke (SLS).
Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je da je zadovoljan što je postignuta dvotrećinska većina oko arbitražnog podneska, te otklonjene dileme da nije dobro pripremljen i da ga treba promijeniti.
Sudeći po večerašnjoj izjavi za nacionalne medije, zadovoljan je bio i premijer Janez Janša kojemu su zadnjih dana pripisivali želju da se prijedlog kojim se definira granični prijepor »minimalno dopuni« prijedlogom nekadašnjeg predsjednika Slovenske pučke stranke (SLS) Marjana Podobnika i njegova advokata iz Kopra Danijela Starmana.
Današnjom odlukom parlamenta oko predmeta spora pred arbitražnim sudom, Slovenija je maksimalno iskoristila postojeći manevarski prostor u okviru Arbitražnog sporazuma, rekao je Janša, dodajući da su zastupnici prihvaćanjem dodatnih stajališta osnažili slovensku poziciju na arbitraži. To daje nadu da će Slovenija u arbitraži uspjeti u najvažnijoj točci na koju se odnosi spor, ocijenio je Janša nakon zatvorene sjednice parlamenta, prenijeli su mediji. Odnosi se to na posebnu izjavu koju je parlament prihvatio uz arbitražni podnesak, a kojom izražava slovenska očekivanja od arbitražnog suda.
Tako se u izjavi navodi kako Slovenija od arbitraže očekuje da će joj biti potvrđen »teritorijalni kontakt« njenih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama jer je, kako se navodi, takav kontakt imala i prilikom osamostaljenja. Ako to arbitražom ne bi bilo potvrđeno, Slovenija bi smatrala da arbitraža nije ispunila svoj mandat koji slijedi i iz nekih točaka Arbitražnog sporazuma.
Slovenski mediji uglavnom ocjenjuju da je riječ o izjavi bez stvarnog učinka koja je donesena kako bi se smirile polemike koje su zadnjih dana vođene među glavnim političkim akterima, a koje su čak prijetile mogućnošću da Slovenija zatraži odgodu roka za podnošenje podneska koji istječe idući ponedjeljak.
Hrvatska je dovršila svoj podnesak za arbitražu o granici , o njemu će se na Vladi još jednom razgovarati ovaj tjedan i bit će upućen prije roka koji istječe 11. veljače.
 

Erjavec zadovoljan parlamentarnom potvrdom arbitražnog podneska

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak da je zadovoljan što je parlament nakon višesatnog zasjedanja iza zatvorenih vrata velikom većinom potvrdio podnesak za nastup Slovenije pred Arbitražnim sudom. To omogućava da slovenska vlada sada pravodobno, do idućeg ponedjeljka, dostavi arbitražni podnesak u Den Haag, rekao je Erjavec, komentirajući zasjedanje za Slovensku televiziju.
Za slanje podneska kakav je na temelju rada stručnjaka predložilo ministarstvo vanjskih poslova, glasovalo je 70 zastupnika parlamenta, a protiv su glasovali samo zastupnici Slovenske pučke stranke (SLS). Da se to nije dogodilo i da su u prijedlogu za određivanje predmeta graničnog spora u podnesku izvršene izmjene kako su neki zahtijevali, Slovenija bi ispala nevjerodostojna pred Arbitražnim sudom, izjavio je Erjavec. Dodao je kako se protuprijedlog po kojemu bi Slovenija u Haagu granični spor s Hrvatskom predstavila »ambicioznije«, nije mogao pravno utemeljiti, pa se na arbitraži ne bi mogao niti braniti jer se zasnivao na konceptu »povijesne pravednosti«.
»Tvrdnja da je Istra u 11. stoljeću bila slovenska svakako ne bi bila uvjerljiva za arbitražne suce«, rekao je Erjavec, ilustrirajući stajališta za koja je »Zavod 25. lipnja 1991. godine«, ustanova koju vode nekadašnji predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Marjan Podobnik i koparski odvjetnik Danijel Starman, zahtijevao da se uključe u slovenski arbitražni podnesak.
Erjavec je rekao da u arbitraži ne može uspjeti prikazivanje povijesnih događaja ili okolnosti nego samo činjenice poduprte međunarodnim pravom, što podnesak koji je pripremilo njegovo ministarstvo i sadrži.
Arbitraža će o spornim dijelovima granice prosuđivati na temelju pravne argumentacije, a 95 posto hrvatsko-slovenske granice nije sporno, rekao je Erjavec.
U spornim dijelovima, po njegovim će riječima, tijekom arbitražnog postupka biti potrebno je »metar po metar«, na temelju pravnih dokaza i podataka dokazivati koji je dio granice pripadao Sloveniji ili Hrvatskoj i tko je na tom području provodio svoju suverenost u vrijeme osamostaljenja obiju država.
Glavni slovenski ciljevi u arbitraži o granici s Hrvatskom, prema Erjavčevim su riječima, potvrditi da Slovenija ima »doticaj s otvorenim morem«. U tom su pogledu slovenski i strani stručnjaci za arbitražu pripremili odličnu argumentaciju koja omogućava rješenje da Slovenija dođe do tog cilja, ustvrdio je Erjavec u izjavi za Slovensku televiziju.