Published On: Sri, pro 11th, 2019

ZIJEV: Sutra sastanak delegacija SDA i HDZ-a

U Sarajevu bi sutra u poslijepodnevnim satima trebao biti održan sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH, predvođenih predsjednicima tih stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. To je za “Avaz” potvrdio jedan visoki dužnosnik ove stranke, koji je želio da ga se ne imenuje. Sastanak bi, kako se neslužbeno saznaje, trebao početi u 15 sati u zgradi Parlamenta BiH.

Tema bi trebalo biti formiranje Vijeća ministara BiH, ali i imenovanje Vlade FBiH, čemu bi trebao prethoditi izbor predsjednika FBiH i dvoje potpredsjednika.

Sutrašnji razgovori trebali bi pokazati hoće li Vijeće ministara BiH biti formirano do kraja ovog mjeseca i hoće li biti pokrenute aktivnosti za izbor Federalne vlade.

Naime, iz HDZ-a su nedavno poručili da je prije formiranja vlasti u FBiH neophodno napraviti „niz dogovora”, koji se odnose na restrukturiranje Vlade FBiH, a naročito na izmjene Izbornog zakona BiH.

Iz SDA su ranije priopćili da se Vlada FBiH treba formirati bez ikakvog uvjetovanja i paralelno s formiranjem Vijeća ministara.

Inače, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, izabran na tu poziciju 5. prosinca, dobio je ovog tjedna liste kandidata za ministre i njihove zamjenike u državnoj vladi od stranaka iz Republike Srpske te od HDZ-a.

Da bi predsjedavajući Vijeća ministara mogao poslati liste s imenima na provjere u Centralnu izbornu komisiju (CIK) i Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, neophodno je da imena kandidata za ministre i zamjenike dostavi i SDA sa svojim koalicijskim partnerima.

Ranije je najavljeno da će sastanak u petak održati i lideri SBB-a, SDA i DF-a, Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Nakon ovotjednih sastanaka zasigurno će se situacija u vezi s formiranjem vlasti iskristalizirati.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare