Published On: Ned, ruj 25th, 2022

Židovi danas obilježavaju 5783. Novu godinu

Židovi u cijelom svijetu danas obilježavaju 5783. Novu godinu Rosh Hashanu, za koju se veže židovsko vjerovanje da je na taj dan stvoren svijet.


U Tori se taj praznik naziva Jom Terua – Trubni dan, jer on nalaže zapovijed iz IV Knjige Mojsijeve da se svira u šofar (rog). Slavi se prvog i drugog Tišrija.

To je početak vjerskog kalendara u ranoj jeseni, doba kada čovjek treba srediti svoj život.

Vjernici tijekom prvog dana praznika odlaze na rijeku gdje ima ribe. Govore se molitve, a u vodu se bacaju mrve hljeba što simbolizira odbacivanje grijeha.

Prva dva dana blagdana zabranjen je svaki rad, osim pripreme hrane. Oblači se svečano, a poželjna je bijela odjeća, te se odlazi u sinagogu moliti slihes, oprosnice, koje se mole svih deset dana do Jom kipura.

Roditelji blagosivljaju djecu, a majka pali svijeće uz blagdanski blagoslov, ako je blagdan na Šabat, tada se svijeće ne pale.

Novogodišnja večera ima karakter porodičnog okupljanja, a ne masovni kao u ostalom svijetu kada se proslavlja Nova godina. Običaj je da večera počne sa jabukom i medom čime se simbolizira slatka godina.

Na trpezi se tradicionalno nalaze razni plodovi, a za svaki se izgovara posebna molitva. Obavezno je da se ponude med, nar, mrkva, špinat, grah, glava ribe, prasa, tikvice i datule.

Nakon praznika počinje pokorničko razdoblje koje traje deset dana i završava se Jom kipurom – Danom pomirenja, najvažnijim i najtužnijim danom židovskog kalendara kada se Židovi prisjećaju svojih pokojnika. Roš Hašana nije obiteljski praznik, pa izuzev kraće večere kod kuće, sav se ceremonijal odvija u hramu.

Roš Hašana se čestita samo u jednostavnoj formi: “Šana tova! – Sretna ili dobra Nova godina”. U Izraelu i svijetu vjernici čestitaju Novu godinu sa izrazom “Lešana tova tikatevu! – Neka ti bude zapisana Nova godina!”.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
2 mjeseci prije

a novokomponirani takozvani bolješnjaci koliko ono ? 23 godine ili malo više od postanka ili malo manje?

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  HR🇭🇷HB
2 mjeseci prije

a nisu sigurno starij od Holliday inn u sarajvu

Nora noćna mora
Nora noćna mora
Šta ti kažeš na ovo?  HR🇭🇷HB
2 mjeseci prije

Huarez cartel stariji od “Gradzana”, shalom i tekbviiiiiiiir Aa dza dza 🐷 🥴

HR🇭🇷HB
HR🇭🇷HB
Šta ti kažeš na ovo?  Nora noćna mora
2 mjeseci prije

💪😆😆😆

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
2 mjeseci prije

Dragi pripadnici jevrejske vjere, neka vam je sretan blagdan i nova godina. Da živimo u miru, blagostanju i veselju. Nikada više ussttaško-nacciistička čizma neće kročiti u BiH kao 1941. i 1993., te da budemo mete fašističkih uzzeppejskih zločinaca. 1941. godine nažalost nismo imali svoju državu i bili smo prepušteni na milost i nemilost nacističkim Hrvatima, ali smo ih zato 1993. otresli ko sline koje se neće oporaviti do kijameta.

Hvala još jednom što ste na 75. međunarodnom kongresu Jevreja prepoznali i našu borbu za unitarnu i cjelovitu BiH i podržali naše napore u rušenju kattollibbanske Herrceg-potturradi.

Shalom i Selam!

Last edited 2 mjeseci prije by Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Nora noćna mora
Nora noćna mora
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
2 mjeseci prije

To su bošnjoOoci židovske vjere, shalom subnalah tekbviiir aa dza dza 🥴