Published On: Wed, Aug 2nd, 2017

ZICER I SIGURNO: U BiH navodno postoje nalazišta nafte, navodno bi se dalo zaraditi, i navodno…

Prije 26 godina engleska kompanija Exploration Consultants Limited na osnovu svih dotadašnjih istraživanja, priopćila je da u BiH na teritoriji od oko 100 kvadratnih kilometara postoje nalazišta sa oko 300 milijuna barela nafte, prenosi Dnevni list.

Stručnjaci su nakon toga izračunali da bi eksploatacijom BiH mogla zadovoljiti svoje potrebe za 30 godina uz godišnju zaradu od milijardu dolara.

Duže od 100 godina traje priča o tome kako je BiH puna nafte, ali – nafte nema. Do sada je bilo na stotine istraživanja i najavljuju se nova. Sve što se do sada događalo, pratile su procjene koje s vremena na vrijeme dignu ljude na noge.

Prije 26 godina engleska kompanija Exploration Consultants Limited na osnovu svih dotadašnjih istraživanja, priopćila je da u BiH na teritoriji od oko 100 kvadratnih kilometara postoje nalazišta sa oko 300 milijuna barela nafte. Stručnjaci su nakon toga izračunali da bi eksploatacijom BiH mogla zadovoljiti svoje potrebe za 30 godina uz godišnju zaradu od milijardu dolara.

Nakon rata oživljene su priče o tome da BiH leži na nafti i kompanija Shell krenula je u istraživanja, ali je prošle godine odustala.

Nedavno je Vlada Federacija odobrila izbor međunarodnog stručnog konsultanta za istraživanja i sada se tvrdi da će ona biti najozbiljnija i najopsežnija do sada. Federalni zavod za geologiju posjeduje sve podatke o onome što je do sada urađeno i odmah će ih ustupiti konsultantu.

Ono što bi se kao problem moglo pojaviti jeste ležernost vlasti kada je riječ o bilo kakvom velikom projektu. Eksperti upozoravaju da su istraživanja jako skupa, pogotovo bušotine, i da nijedna ozbiljna kompanija iz svijeta neće ući u posao dok detaljno ne prouči zakonske propise.
Razlog je da nitko nema ni vremena ni novca za čekanje četiri ili pet godina na koncesiju. Uz to dodaju kako Federacija nema niti će imati novca da sama krene u istraživanja pa je jedino rješenje da to bude koncesioni posao u koji domaće vlasti moraju ući s maksimalnom odgovornošću i preuzimanjem svih obveza.

Inače, istraživanja nalazišta nafte počela su 1889. godine kada su dvojica austrijskih stručnjaka izbušili nekoliko bunara na dubiti do 50 metara i otkrili da nafte ima, ali u neznatnim količinama. Danas je malo poznato kako je do 1962. godine u Požarnici kod Tuzle postojala tvrtka specijalizirana za istraživanja i eksploataciju nafte i plina. Prije rata koji je počeo 1992. godine u BiH je bilo 15 bušotina na dubiti od 3.000 do 5.000 metara i otkrivena su nalazišta teška oko 50 milijuna tona nafte.