Published On: Pet, lis 4th, 2019

ŽESTOKE OPTUŽBE Konaković: Neću pristati na laži koje kreira obavještajna struktura bliska SDA

Tijekom konferencije za medije u nekoliko navrata spomenuo je i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića Osmicu za kojeg je rekao da je toliko nesposoban da čak nije uspio kupiti ni fakultetsku diplomu.

Konaković je na konferenciji za medije kazao kako ga je ministar financija Kantona Sarajevo Amel Kovačević zamolio da se kabinetu predsjedavajućeg Skupštine KS prebace sredstva od 117 tisuća KM te da je to praksa koja je bila zastupljena i ranije, prenosi Klix.ba

“Sve se to dešava dugi niz godina u ovoj kući i problem je što to više ne radi SDA”, rekao je Konaković.

Što se tiče 155 tisuća sredstava za neprofitne organizacije, on je kazao da su brojne nevladine organizacije dobivale sredstva poput povratnika, nogometnih klubova, određenih društava i tako dalje.

Foto: D.Ć./Klix.baFoto: D.Ć./Klix.ba

 

Istakao je da se poseban dio budžetskih sredstava dodjeljuje ljudima za pomoć u liječenju i da su 54 tisuće KM dodijeljene ljudima s teškim oboljenjima. Dodao je i da su kupovane određene knjige i da je pomagano mladim studentima koji su u teškom socijalnom stanju.

“Pomogli smo nekoliko sportista koji nisu mogli adekvatno aplicirati kod ministra sporta KS Mirvada Kurića pa me i on zamolio da uskočimo”, kazao je Konaković.

Konaković je rekao da je kao predsjednik Vlade KS 2018. godine potrošio više od milijun KM ovih sredstava, od čega je 352 tisuće otišlo neprofitnim organizacijama, odnosno tri puta više nego 2019. godine.

Dotakao se i budžetskih sredstava za rekonstrukciju vjerskih objekata tvrdeći da su mu se javio jedan imam koji mu je kazao kako SDA vrši pritisak na njega da ne uzme sredstva od predsjedavajućeg Skupštine KS, jer predsjedavajući Skupštine KS nije SDA.

Žestoko je kritizirao i određene medije za koje je kazao da su brutalni u napadima na vladajuću strukturu u Kantonu Sarajevo.

“Među novinarima žive ljudi koji nažalost moraju raditi ono što SDA traži od njih. Ja se ne svađam sa SDA, već demaskiram njihove laži”, kazao je Konaković.

 

Potvrdio je da je potrošio znatno više sredstava tekuće rezerve od bivše predsjedavajuće Ane Babić, ali i da je premijer Edin Forto potrošio znatno manje od njega kada je bio premijer. Fortu je pohvalio riječima da je on “pošteni, hrabri i vrijedni premijer”.

Dotakao se i mišljenja Ustavnog suda FBiH o autentičnom tumačenju Zakona o visokom obrazovanju KS navodeći da se odluka ne odnosi na meritum.

“SDA je bila u pravu kada su nam ukazivali da je potrebno mišljenje komisija. Ponovit ćemo proceduru i donijeti isto autentično tumačenje”, rekao je Konaković.

Na pitanje o imenovanju dva člana Upravnog odbora KCUS-a iz KS, Konaković je odgovorio da je taj proces blokirao predsjednik Vlade KS Fadil Novalić.

Na kraju je kompletnu priču zaključio riječima kako on “neće pristati na laži koje kreira obavještajna struktura bliska SDA”. Tijekom konferencije za medije u nekoliko navrata spomenuo je i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića Osmicu za kojeg je rekao da je toliko nesposoban da čak nije uspio kupiti ni fakultetsku diplomu.