Published On: Tue, Jul 21st, 2020

ŽESTOKA RASPRAVA U OTVORENOM Krešimir Macan napustio studio; Karolinu Vidović-Krišto nazvao spodobom

Kakav je konačni izgled nove Vlade RH? Kako su birani ministri? Koje će prve poteze povući? Kako se dijele saborski odbori između vlasti i oporbe? Neke su od tema o kojima su u emisiji razgovarali Ivan Anušić, HDZ, Arsen Bauk, SDP, Karolina Vidović Krišto, Domovinski pokret Miroslava Škore, Dalija Orešković, Stranka s imenom i prezimenom te Krešimir Macan, komunikacijskim stručnjakom.

– Ministar se bira temeljem ostvarenih rezultata na izborima, rekao je Ivan Anušić. Istaknuo je da je teritorijalni princip važan, ali nije ključan.

Na pitanje da je u vladi jak slavonski lobi, Anušić je rekao kako smatra da ako istok Hrvatske napravi rezultat od 16 mandata onda je je to poštena podjela, ali ustvrdio je i da je više ministara iz Dalmacije.

Kao prvi potez vlade RH naveo je Zakon o obnovi Zagreba.

– Krećemo vrlo brzo, nema odmora, ne odugovlačimo. Radi se bez prestanka, istim tempom, istom dinamikom u istom smjeru, rekao je.

Bauk je istaknuo da je premijer izborom ministara pokušao pomiriti sve struje ili frakcije u svojoj stranci i da će to funkcionirati dok će funkcionirati. Smatra da bi bolje rješenje bilo da su spojeni ministarstvo uprave i ministarstvo unutarnjih poslova. Osvrnuo se i na Miloševića koji je bio njegov pomoćnik dok je on bio ministar uprave.

– On je odličan. Imamo člana vlade s kojim sam radio, drago mi je da je on i imam povjerenje da će ono što bude radio biti u redu.

Karolina Vidović Krišto istaknula je kako se ovdje raspravlja o vladi koja je izabrana protuustavno i koja će se sastaviti protuustavno, s kako je rekla mnogim ministrima koji su se dokazali korupcijom. Istaknula je da joj je frapantno raspravljati o tome a ne o iskapanju ubijenih Hrvata u jami Jazovki.

Krešimir Macan napustio studio

U jednom trenutku Krešimir Macan i Karolina Vidović Krišto su se porječkali, nakon čega je Macan komentirao kako “neće razgovarati s ovom spodobom” te je napustio studio.

Sve je počelo kada je Vidović Krišto počela govoriti o tome kako se “ne priča o žrtavama iz jame Jazovka koje su upravo ekshumirane”.

nadamo se da će Macanu nakon ovog biti zabranjen pristup akademskoj zajednici.

Posted by Poskok Online on Monday, July 20, 2020

Bauk joj je odgovorio da “ovo nije TV kalendar, nego Otvoreno”. I Macan joj je pokušao odgovoriti, a ona je prigovorila da joj uskače u riječ. Potom je Macan rekao da je “prekida jer je ne želi slušati” i nazvao je spodobom.

Ona mu je odgovorila da ne mora i da može napustiti studio, što je on na kraju i učinio i iz protesta napustio emisiju.

– Gdja Krišto je došla u emisiju s pripremljenim monologom. Nisam mogao ostati u istoj emisiji s osobom koja vrijeđa, govori neistine i ne dopušta raspravu. Stoga sam otišao, izjavio je Krešimir Macan za portal hrt.hr.

Tema je emisije trebala biti budućnost Hrvatske i očekivanja od nove Vlade, a ne povratak u proslost i ustase i partizani, poručuje Macan. Dodaje i da razumije da su ostali gosti emisije ostali. “Oni kao političari moraju pretrpjeti svasta, ja ne moram”, kaže.

Emisija je potom nastavljena raspravom o novoj Vladi. Dalija Orešković je rekla da ne može ništa reći o vladi dok se ona ne izglasa i dok ne vidi kako i što ta vlada radi.