Utorak, 16 travnja, 2024

Parlament BiH: Žestoka rasprava o smjeni Mirka Šarovića

Must Read

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici u Sarajevu razmatra Inicijativu poslanika iz Kluba SNSD-a za potrebom rekonstrukcije Vijeća ministara BiH, odnosno smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, zamjenika ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirka Okolića i zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmile Mitrović, svi kadrovi SDS-a.

Razmatranje inicijateve o smjeni ministra „Mirka Šarovića i ostalih“ dovelo je do žestoke rasprave. Teške optužbe „padaju“ između poslanika SDA, koji smatraju da je zahtjev SNSD-a za smjenu Šarovića potpuno neopravdan, te poslanika SDP-a , koji  kažu da bilo kakva međusobna podrška između SDA i SDS-a ne vodi ničemu dobrom.

– Zadnji put kada su SDA i SDS jedni drugima „advokatisali“ onda je to rezultiralo sa više od milijun raseljenih ljudi i drugim tragičnim događajima, a ovdje SDA očigledno brani SDS – kazao je Magazinović (SDP).

Magazinović je ocijenio i da se na današnjoj sjednici u stvari ne glasa o smjeni Šarovića, nego da je riječ o sukobu između SNSD-a i SDS-a , koji prijeti da se “prelije“ na institucije BiH i da ih paralizira.magazinovic

– Mi u SDP-u ne izjašnjavamo se ovdje o SDS-u koji je organizirao doček Krajišnika (ratni zločinac, Momčilo,op.a)ili SNSD-u koji „maše“ referendumom. Glasajući u ovom slučaju za ili protiv opredjeljujemo se za nesmetano funkcioniranje vlasti, u čemu nas svojim stavovima želi spriječiti i SDA – kazao je Magazinović.

Na ovu izjavu koju je poslanik Mladen Bosić (SDS) ocijenio podrškom SDP-a SNSD-u, Bosić je Magazinoviću uputio i nekoliko pitanja.

Je li vas neko ucijenio nečim, gospodine Magzinoviću. Je li rekao blokirat ćemo institucije ako ne istjerate Mirka Šarovića – pitao je Bosić.

Bosić je kazao i da sve konce u BiH vuku Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZBiH).bosić2

– Osovina oko koje se sve vrti osovina „Dodik – Čović“ i to je pozadina čitave ove situacije. I neka se Lagumdžija ne zavarava, oni su otvorili konkurs za bošnjačkog partnera, rekao je Bosić i dodao “da je dobro da su maske pale, jer kada maske padnu mora se doći do rješenja“.

Magazinoviću su replicirali i poslanici SDA Asim Sarajlić i Senad Šepić,koji su SDP optužili za neodgovoran odnos prema državi i građanima.

Zastupnica Azra Hadžiahmetović (SBiH), podsjetila je i SDA i SDP da nemaju jedni drugima šta predbacivati, jer te dvije stranke vladaju Federacijom BiH, gdje je stanje izuzeno teško i zašto oni trebaju prihvatiti odgovornost.

– Poštedite javnost izjava u kojima se želite „oprati“ od odgovornosti. I SDA i SDP partenri su u Vladi FBiH, a i u kantonima i nemojte to pokušavati predstaviti drugačije. SDA i SDP nisu u sukobu, oni drže vlast u Federaciji – podsjetila je poslanike ove dvije stranke Hadžiahmetović.

U „zahuktaloj“ raspravi o inicijativi za smjenu ministra Mirka Šarovića i ostalih kadrova SDS-a u izvršnoj vlasti na državnom nivou, više puta je zatraženo od predsjedavajućeg Vijeća minsitara BiH Vjekoslava Bevande, koji također prisustvuje sjednici,  da se izjasni o smjeni ovih kadrova, što je kako tvrde zakonska procedura, koja nije ispoštovana pri podnošenju ove inicijative.

– Ako se predsjedavajući Bevanda ne izjasni, mi danas ništa nećemo moći učiniti po pitanju ove inicijative jer sve što bi uradili bez Bevandinog izjašnjenja je nezakonito, kazala je Aleksandra Pandurević, posalnica SDS-a.pandurević
Bevanda se još nije obratio poslanicima Predstavničkog doma PSBiH.

 

Inače u inicijativi za smjenu stoji da Klub poslanika SNSD-a smatra da ima opravdane razloge za smjenu navedenih članova Vijeća ministra BiH “zbog neispunjenja programa, planova i obaveza preuzetih stupanjem na dužnost kao i narušavanjem međustranačkih dogovora koji su i doveli do njihovog imenovanja i nedovoljnog zastupanja interesa RS-a u institucijama BiH”. Predstavnički dom je prihvatio prijedlog Kolegija Predstavničkog doma da se o ovoj inicijativi glasa odmah po okončanoj raspravi, a ne na kraju sjednice kako je to bilo uobičajeno do sada. Prvobitno su se ovom prijedlogu usprotivili poslanici SDA, koji su tražili dodatno obrazloženje, zbog čega će se o ovoj inicijativi glasati odmah nakon obavljene rasprave o ovoj tački dnevnog reda.

Poslanik Šefik Džaferović(SDA), kazao je da nisu ispoštovane određene procedure pri zahtjevu za smjenu kadrova SDS-a, što je Živković prokomentirao riječima da “SDA priskače upomoć SDS-u kao starom znancu i pravi “igranke” gdje ih nema”.

Živković je kazao i da SDA na sebe želi skrenuti pažnju jer današnju sjednicu u direktnom prijenosu mogu gledati i građani putem Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT).

 

Komentirajući inicijativu za smjenu ministra Mirka Šarovića i ostalih kadrova SDS-a, poslanik Adnan Bašić(SBB), kazao je da je Savez za bolju budućnost „u nezgodnoj situaciji u ova tužna vremena“

–  I ovo je posljednje što nam je trebalo. Radi se o ozbiljnoj stvari i treba dobro da razmislimo. Najviše nas zabrinjava obrazloženje, a u obrazloženju stoji da je ministar Šarović dobro obavljao posao, ali da nije zastupao entitet iz kojeg dolazi. Da li ovaj sastav Vijeća ministara predstavlja državu ili entitet – zapitao se Bašić.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara za inicijativu za smjenu zvaničnika SDS-a glasali su predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) te ministri Nikola Špirić i Sredoje Nović (SNSD), Bariša Čolak (HDZBiH) i Damir Ljubić (HDZ 1990).

Protiv uvrštavanja ove inicijative na dnevni red sjednice Vijeća ministara bili su ministri Fahrudin Radončić (SBB), Damir Hadžić (SDP), Zlatko Lagumdžija (SDP)  i Mirko Šarović (SDS).

Prilikom glasanja o samoj inicijativi, Lagumdžija nije prisustvovao sjednici, ali ga je Hadžić kontaktirao telefonom i prenio da je on protiv inicijative.

 Magazinović: Bez simpatija

Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP-a u Predstavničkom domu PS BiH, kazao je u pauzi sjednice ovog Doma novinarima, da će SDP glasati za smjenu Mirka Šarovića i ostalih kadrova SDS-a, za koje je inicijativu o smjeni pokrenuo SNSD.

– Nemamo mi simpatije ni prema SDS-u, ni prema SNSD-u, ali u ovom slučaju glasamo za funkcioniranje institucija BiH i za to da ne dođe do blokade u njihovom radu – kazao je Magazinović.

avaz.ba

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

EKSKLUZIVNO PODSJEĆAMO: Gdje su bili HDZ-ovci RH kad je postavljen Bruce Lee. Wikileaks 2005.: “Granić lutkar – i sljedeći ministar vanjskih poslova?”

Hrvati imaju riblje pamćenje. Neka ih. Ali zbog te kratke pameti se neki usude pljuvati po mostarskoj svetinji - Bruce...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -