Subota, 15 lipnja, 2024

Zenički rudari stupili u štrajk glađu: ”U ponedjeljak ćemo se zapaliti”

Must Read

Grupa od 44 radnika Rudnika mrkog uglja Zenica odlučili su danas u 15 sati stupiti u štrajk glađu zbog nemogućnosti odlaska u mirovinu. Radnici su dobili otpremnine, ali ne mogu otići u mirovinu radi neuplaćenih doprinosa, javlja Anadolija. Radnici su se prethodno okupili ispred zgrade direkcije RMU Zenica i priopćili kako će tijekom štrajka glađu boraviti u nekadašnjem Domu rudara.

Tehvid Smriko, radnika RMU Zenica i predstavnik grupe radnika, rekao je kako zakonske procedure za uplatu sredstava za mirovinsko osiguranje nisu ispoštovane. “Ministar Džindić (Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, opa.a.) izigrao je naše povjerenje, nije ispoštovao zakonske procedure iako smo mi sve predali na vrijeme, odnosno nije nam uplaćen MIO, za nas 44 radnika i ostale koji su bili ovdje. Mi od danas krećemo u štrajk glađu, dajemo premijeru Fadilu Novaliću, ministru Džindiću i direktoru Elektroprivrede BiH tri dana roka. Krećemo u štrajk glađu u Domu rudara. Imaju roka do 12 sati u ponedjeljak da nam uplate ta sredstva, a ako ne uplate, mi smo spremni zapaliti se ovdje u ovoj zgradi.

U ponedjeljek nećemo davati nikakve izjave, svi mogu samo gledati kako se spaljujemo”, rekao je Smriko.  Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, rekao je kako ovaj sindikat u potpunosti podržava zeničke rudare.  “Sigurno da Samostlani sindikat radnika rudnika FBiH nema dilemu, mi smo od 26. prosinca ušli u projekt rješavanja ovog problema, apsolutnu podršku smo pružali i pružit ćemo radnicima RMU Zenica. Jedino prihvatljivo rješenje je ono oko kojeg smo se usuglasili 26. 12. 2017. godine u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije. Imamo dvije grupe sa dva različita problema.

Grupa randika, njih 44, reguliranje i rješavanje problema na osnovu aplikacije RMU Zenica na program uvezivanja radnog staža, a koji vrši Vlada FBiH i resorno ministarstvo, precizno i jasno se kazalo da je 2,5 milijuna KM moguće osigurati iz tog fonda za 44 radnika RMU Zenica. Druga grupa, 74 radnika, obaveza poslodavca da se izvrši uplata doprinosa zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti, obaveza je poslodavca u RMU Zenica u visini od 1.270.000 KM, koju po zaključku sa sastanka 26. 12. ima obavezu izvršiti odmah početkom tekuće godine”, rekao je Husić. Samir Selimović zaposlen je u RMU Zenica od 1984. godine. Upozorio je kako rudari, nakon cijelog radnog vijeka provedenog u RMU Zenica, ne mogu u mirovinu zbog neuplaćenih doprinosa.

“Mi smo čitav radni vijek radili u ovom poduzeću, a neki su 2016. ili 2017. godine poslani u mirovinu po članu zakona 94 stav 1, točka d, napunili 40 godina radnog staža i stekli uvjete za odlazak u penziju. No, zbog neuplaćenih doprinosa, od 2009. godine mi ne možemo da ostvarimo svoja prava. Razgovarali smo sa ministrom Džindićem od kojeg smo dobili uvjerenja da će ovo biti riješeno do Nove godine ili 5. siječnja, dali smo im još 5 ili 10 dana, ali smo se odlučili na ovaj potez jer nemamo više kuda. Mi počinjemo sa štrajkom glađu do ispunjenja naših zahtjeva. Molim Vladu i resorno ministarstvo da se ovo riješi, ali ljudi su spremni da sebi učine nažao”, rekao je Selimović.    Rudari su nakon okupljanja ispred vrata direkcije RMU Zenica ušli u Dom rudara gdje će boraviti do ispunjenja njihovih zahtjeva. Rudare su podržali i radnici zeničke Željezare koji već danima traže od Vlade FBiH, u čijem je Željezara stopostotnom vlasništvu, da im se obrate i riješe status radnika i ovog zeničkog poduzeća.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -