Published On: Pet, ožu 8th, 2013

ŽENE SRETAN VAM 8.MART: Diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan žena, ustanovljen 1910. godine

Međunardni je dan žena. Diljem Hrvatske tim povodom održavaju se razna događanja. Ženska mreža primjerice organizira prosvjednu akciju pod nazivom ’40 posto žena na izborne liste – odmah’. Svoje zahtjeve uručit će i hrvatskoj Vladi.
U povodu današnjeg dana u organizaciji Ženske inicijative HNS-a i Gradske organizacije (GO) HNS-a tradicionalno će biti položeno cvijeće na biste sestara Baković u Prolazu sestara Baković. Također, predsjednici Udruge Žene u Domovinskom ratu Mariji Slišković bit će uručena nagrada Zagrepčanka godine.
U povodu Dana žena britanski Telegraf objavio je nekoliko zanimljivosti o položaju žena u pojedinim državama. Tako žene najbolje prolaze na Islandu, najviše žena u parlamentu ima u Ruandi, najveću stopu pismenih žena ima Lesoto, na Jamajci najviše žena obavlja važne poslove, u Indiji ih najviše vozi taksi. Najbolja država za obrazovanje žena je Katar, a žene najviše uživaju u Danskoj.
Međunarodni dan žena ustanovljen je 1910., na prvoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu, i to na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Iduće godine Međunarodni dan žena obilježilo je više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Istodobno se dogodio požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, u kojem je poginulo  više od 140 žena. Slabe mjere sigurnosti bile su uzrok tako velikom broju žrtava.