Published On: Pon, srp 18th, 2022

ŽELJKO OD NORVEŠKE: Prije 135 godina rođen čovjek čije je prezime postalo sinonim za izdajnike

Vidkun Abraham Quisling, čije je prezime postalo sinonim za kolaboraciju s okupatorom, rođen je na današnji dan prije 135 godina, 18. srpnja 1887. u Fyresdalu.

Odlučio se za vojničku karijeru koju je započeo veoma rano, s 18 godina. U vojnu zrakoplovnu školu upisao se 1905. godine i po završetku školovanja (1908.) bio je najbolji vojnik u svojoj klasi. Prvo promaknuće dobiva 1917. godine kada mu je dodijeljen čin satnik.

Karijeru nastavlja sudjelovanjem u humanitarnim misijama u Sovjetskom Savezu i Armeniji (1922. – 1925.), a potom obnaša dužnost službenika u norveškom veleposlanstvu u Moskvi.

Po povratku u Norvešku ulazi u politiku kao strastveni antikomunist. Kao član Seljačke stranke bio je ministar obrane (1931. – 1933.). Kasnije je osnovao vlastitu političku stranku nazvanu Narodni savez (17. svibnja 1933.). Bila je to malena politička stranka s malim brojem sljedbenika, a kao politički srodnu stranku pomagali su je njemački nacisti.

Quisling će im se za to odužiti pri invaziji na Norvešku jer će njegova stranka biti peta kolona pri napadu Njemačke na Norvešku.

Stranka je bila ustrojena po principu njemačkih nacista. Quisling kao vođa stranke nazvao se vođom, a sam je sebe znao opisivati i kao “norveškog Hitlera”. Unatoč potpori Udruge norveških seljaka (s kojom je imao veze još dok je bio član Seljačke stranke) na izborima 1933. stranka dobiva oko 2 % glasova.

Potom stranka skreće još više u desni radikalizam otvoreno prihvaćajući pronacističke i antisemistke stavove. No, na narednim izborma (1936.) dobiva još manje glasova nego na onim prethodnim. Nakon njemačke invazije na Norvešku stranka će s 2000 članova narasti na 45.000 (1945.).

Početkom Drugog svjetskog rata Quisling je održao brojne sastanke s Hitlerom i njegovim suradnicima kako bi ih uvjerio u nužnost osvajanja Norveške. Kada mu je to pošlo za rukom u travnju 1940. godine Njemačka je izvršila invaziju na Norvešku.

Video: Quisling treffer Hitler

Kao ministar obrane, uništio je komunikacijska sredstva između norveške vojske i tako olakšao Nijemcima dublji proboj bez ikakvog otpora Norvežana, a već u svibnju Norveška je kapitulirala. Dana 9. travnja 1940. godine kraljevska obitelj i članovi parlamenta bili su prisiljeni napustiti glavni grad Norveške i povući se u mjesto Elverum, 50 milja udaljeno od švedske granice.

Quisling je tu vidio svoju priliku da se domogne vlasti te se već nekoliko sati nakon njemačke invazije proglasio premijerom, a Narodni savez jedinom legalnom političkom strankom.

Do 1942. godine Nijemci nisu službeno htjeli priznati Quislinga za norveškog premijera sve dok to ne učini norveški kralj Haakon II, ali kako je on to uporno odbijao učiniti iste godine Njemačka je priznala Quislingovu vladu.

Zauzvrat Quisling se trudio u norveško društvo usaditi nacističke principe i praksu, te je također organizirao i progone Židova. Smatra ga se odogovornima za slanje preko 1000 Židova u sabirne logore.

Pored toga sprovodio je terorističke metode spram onih koji su iskazivali lojalnost kralju i legalno izabranoj vladi, a koji su nakon invazije na Norvešku boravili u Londonu.

Po završetku Drugog svjetskog rata Vidkun Quisling uhvaćen je i norveški sud osudio ga je na smrt strijeljanjem. Smrtna kazna je izvršena 24. listopada 1945. godine.

Quislingovo ime postalo je sinonim izdaje i suradnje s neprijateljem širom svijeta, ne samo u Norveškoj. Izraz kvisling primijenjuje na građanina koji pomaže neprijatelju da osvoji njegovu zemlju i općenito izdajicu.

guest
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
tofu
tofu
1 mjesec prije

Sejfudin Konjšić

Hrke Krke
Hrke Krke
Šta ti kažeš na ovo?  tofu
30 dana prije

“Po završetku Drugog svjetskog rata Vidkun Quisling uhvaćen je i norveški sud osudio ga je na smrt strijeljanjem. Smrtna kazna je izvršena 24. listopada 1945. godine”.

Kako je ovo lijepo procitati.
Probudi se i progledaj napokon narode moj hrvatski. comment image

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Sejdo Bajramović- komušanović

Mujguri 93.
Mujguri 93.
1 mjesec prije

Da je kotačić povijesti krenuo suprotnim smjerom, vjerojatno bi se i Qvislinzi nakon par stotina godina samoproglasili Skandinavcima koji pričaju skandinavski jezik, pri tome negirajući Norvežane, Šveđane, Fince i Dance. Ovaj scenarij mi je nešto poznat kao da se negdje već desio?

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Koliko je ovakvih kod rvata i serba, ni oni ne mogu izbrojati!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Da nisi gluhpi Mujica, shvatio bi da ste vi kao narod nastali od Potturicca, svojevremenih qvislinga!

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Hahahahah jedino Srbi ne služe agresore i dan danas,za razliku od vas sto trčite kod amera i tražite EUFOR da vas štiti.Jesi bilmezdžija.

Last edited 1 mjesec prije by Srbče
Srbče
Srbče
1 mjesec prije

Čini se da jedino srbi nisu kvislinzi,nikad ne služe agresore,pa i dan danas.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
1 mjesec prije

Smanji malo srpsku mitomaniju. Prouči malo tko je Turcima pomogao da osvoje Carigrad?

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
30 dana prije

Srbi nisu sigurno,de ti malo prouči historiju.Srbi jesu bili u vazalnom odnou sa Turcima,ali tek poslije pada Carigrada.U novije vrijeme nikad nisu bili kvislinzi,za razliku od vas podanika Njemačkih,Austrougarskih,Francuskih Srpskih.Čak ste i Srbima služili.Ako je iko sluga onda ste to vi.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
30 dana prije

Necemo daleko, evo frisko. Kleli ste se Titu pa ga izdali.

Srbče
Srbče
1 mjesec prije

Dje su debilistanci reketdžije ,jeste li platili za zaštitu amerima,ako niste eto denacizacije koliko sutra.

Last edited 1 mjesec prije by Srbče
Bošnjak
Bošnjak
30 dana prije

katolici i pravoslavci izdajnici

Srbče
Srbče
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
30 dana prije

KOga smo izdali vas kvislinge američko njemačke.Srbi su oslobadjali nekoliko puta BiH od vas kvislinga i okupatora.Sarajevo su napravili Osmanlijski okupatori,i nikad pre tu nije bio grad u kraljevini BiH.Sarajevo je okupatorski grad,i svo zlo iz njega dolazi svaki rat i svaka ofanziva.Sarajevo je najgenocidniji grad u cijeloj Europi ispod Sarajevskog asvalta počiva 2000 sarajevskih Srba .Budi siguran da ćeš ih morati iskopati,i to plačući.

Anonimac
Anonimac
30 dana prije

Sto se desilo sa 60 000 Hrvata grada Sarajeva?
Tko je njih progonio i ubijao?