Published On: Pet, pro 26th, 2014

Želje Mladena Ivanića za 2015. godinu: Optimizam, pozitivnost, osmjesi i nada

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, u razgovoru za današnje Oslobođenje, kazao je kako bi želio da u 2015. bude više optimizma, makar malo više osmijeha na licima, da bude pozitivnija percepcija naše situacije, barem malo nade da stvari mogu popraviti, a ne da iz godine u godinu idu sve lošije.

”Moja je želja svima nama da ostvarimo pozitivni ambijent, umjesto depresije u kojoj smo godinama. Je li to realno, pokazat će vrijeme, ali ja se nadam da jeste”, kazao je Ivanić.

Upitan kada će Predsjedništvo BiH imenovati mandatara Vijeća ministara BiH, rekao je da očekuje da će to biti završeno ako ne do kraja godine, u prvih deset dana siječnja.

”Postoji neka vrsta dogovora federalnih partnera da će imenovanjem predsjednika Federacije u istom trenutku biti imenovan mandatar Vijeća ministara BiH. Ja se nadam da će to biti završeno. Koliko sam shvatio, ubrzat će se to u nekoliko narednih dana u Federaciji i vjerujem da ćemo to stići, pošto nema puno nesuglasnosti. Suglasni smo da je idući mandatar Bošnjak, suglasni smo da SDA ima pravo predložiti ga. Stranke iz Saveza za promjene nemaju problem sa gospodinom Zvizdićem. Mi nećemo praviti nikakav problem, on ima našu podršku, kao i bilo koji drugi prijedlog koji bi došao iz SDA. Vjerujem i da ćemo do polovine veljače, u najgorem slučaju do kraja veljače, imati Vijeće ministara BiH, što je u usporedbi s nekim ranijim godinama izuzetno efikasno”, kazao je Ivanić.

Prognozirajući rad nove Vlade RS-a, koju ponovo predvodi Željka Cvijanović (SNSD), rekao je da u ovom entitetu neće biti nikakve promjene.

”Sve što je bilo zadnjih osam godina, bit će i naredne četiri ako ta Vlada izdrži toliko. Dakle, imat ćemo nastavak rušenja ekonomije, nastavak zaduživanja, nastavak velikih projekata od kojih neće biti ništa, iste ljude koji su se već davno umorili, izgubili bilo kakvu energiju, viziju što trebaju uraditi. Ekonomsko stanje u RS-u neće biti dobro. Jedina nada te vlasti jeste kredit, ruski kredit od nekoliko stotina milijuna eura, od kojeg – ja mislim – nema ništa. U takvim uvjetima, za koji mjesec će se stvari u RS-u ozbiljno zaoštriti, a Vlada uopće nema alternativu. Najbolji pokazatelj toga je situacija s Bobar bankom. Bobar banka je propala i kao posljedica toga će otići 70-ak milijuna rezervnog fonda iz Agencije za osiguranje depozita, što je šteta za cijelu BiH. Otići će pare proračuna Brčkog pare Elektroprivrede, pare Trebinja, otići će depoziti velikog broja poduzeća. I nikom ništa”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare