Published On: Wed, Apr 11th, 2012

Želim se na sudu suočiti sa svojim silovateljem, bivšim šefom vojne policije HVO-a!

‘Čupao me za kosu, iživljavao se i tražio da govorim kako me to uzbuđuje. Bilo je strašno, užasno, trajalo je cijelu vječnost’, samo je dio priče T. Benković koja je 1992. više puta silovana u Orašju. Njenog supruga silovatelji su zatvorili i fizički zlostavljali.

Nisam striptizeta, bilo je jedino što je uplašena Tünde Benković jedne svibanjske večeri 1992. uspjela izustiti kada joj je Pero Vincetić, u društvu jednog vojnog policajca HVO-a, rekao da se skine. Kada se 30-godišnja žena nije htjela svući, snažno ju je povukao za kosu te kolegiMati naredio da je svuče. Iako se opirala pobijedili su je. 

Tražio je da se opere i potom opet silovao

“Pero Konj (tako su u Orašju zvali Vincetića) tada je naredio Mati da me uhvati za kosu, što je ovaj učinio i povukao me prema podu. Pala sam, a onda mi je Vincetić prišao s leđa i silovao me. Potom su zamijenili uloge. Bilo je strašno, bojala sam se da će me nakon toga ubiti” ispričala je za Jutarnji list Tünde dodajući kako ju je Pero potom zatražio da se opere a onda je ponovno silovao.

“Čupao me za kosu, iživljavao se i tražio da govorim kako me to uzbuđuje. Bilo je strašno, užasno, trajalo je cijelu vječnost”, kaže nesretna žena, inače Mađarica koja se udala za Hrvata u

Orašju i ondje živjela neko vrijeme.

Podignuta optužnica

Danas je u Mađarskoj, a javila se nakon što su ona i suprug saznali da je Tužiteljstvo BiH potkraj veljače podiglo optužnicu protiv Pere Vincetića, bivšeg zapovjednika 5. bojne Vojne policije Posavina-Orašje.

Optužnica ga tereti za višekratna silovanja te lišavanja slobode i fizičkog zlostavljanja jednog civila. Zatočeni i zlostavljani civil i silovana žena, čija imena ne spominje Tužiteljstvo BiH – supružnici su Benković.

jutarnji.hr