Published On: Pet, velj 3rd, 2023

Zelenski: “Ukrajina zaslužuje početak pregovora o članstvu u EU-u već ove godine”

Uoči summita EU-Ukrajina koji se održava u petak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na konkretnu perspektivu pridruživanja svoje zemlje EU-u.

“Vjerujem da Ukrajina zaslužuje početak pregovora o članstvu u EU-u već ove godine”, rekao je Zelenskij u svom večernjem obraćanju u četvrtak. Naglasio je da bi daljnja integracija u Europsku uniju dala Ukrajincima “energiju i motivaciju … da se bore unatoč svim preprekama i prijetnjama”.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Vijeća EU Charles Michel planiraju se u petak sastati sa Zelenskijem u Kijevu. Ukrajina već ima status zemlje kandidata od lipnja, no pristupni proces do punopravnog članstva obično traje mnogo godina.

Von der Leyen je u četvrtak najavila novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 450 milijuna eura i druge mjere potpore nakon sastanka nekoliko povjerenika s članovima ukrajinske vlade u Kijevu.

Od nove financijske pomoći, 145 milijuna eura namijenjeno je humanitarnoj pomoći, a 305 milijuna eura za popravak oštećene infrastrukture.

Ova je objava posljednje u nizu obećanja o pomoći danih tijekom posjeta von der Leyen i 15 drugih dužnosnika Komisije.

Govoreći ranije zajedno s ukrajinskim predsjednikom, predsjednica Komisije rekla je da će EU osigurati Ukrajini 150 milijuna eura za energetsku opremu, kao i 35 milijuna energetski učinkovitih žarulja i 2400 generatora nakon opetovanih ruskih napada na energetsku infrastrukturu.

EU je najavio da planira obučiti ukupno 30.000 ukrajinskih vojnika, čime je udvostručen cilj misije EU-a za vojnu obuku koji je prethodno bio 15.000.

Bruxelles je najavio da će osigurati Ukrajini 25 milijuna eura za pomoć u financiranju operacija razminiranja.

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
AbnorMal
AbnorMal
1 mjesec prije

Predsjedniče svijeta, EU treba da pristupi Ukraini, a ne obratno! Nek počnu sa pristupnim pregovorima odmah, pa ih primi bez uslovljavanja.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  AbnorMal
1 mjesec prije

Dobro kažeš,, čovjek nije normalan,,

Dostan
Dostan
1 mjesec prije

Neću se začuditi kad Ukrajina bude primljena u punopravno članstvo EU.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Dostan
1 mjesec prije

Pod nazivom Zapadna Galicija.

never baklava
never baklava
1 mjesec prije

Hebiga! Ako je tako onda je Hrvatska već dvedest i druge morala biti članica EU-a, ako ne i prije, jer nije od Zapada dobijala svu silu džabaluk modernog oružja, nego embargo čak i na kupovinu oružja.

Ono – ništa protiv, nego za isti aršin.

Last edited 1 mjesec prije by never baklava
Dama
Dama
1 mjesec prije

Moj prešedniče ućeš u EU za par desetaka godina kao i BiH,a do tad ćeš imati pljeskanje po ramenu i ispunjavanje uvijeta na europskom putu.Nek nam je sa srećom.

Kiklop
Kiklop
1 mjesec prije

Ta EU je privatna prcija.Netko treba cekati 15 – 20 godina da udju u EU , a netko tko je u ratu udje sa brzim postupkom.Koja blamaza.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kiklop
1 mjesec prije

EUtopija se raspala, samo im to još niko nije rekao. Korona i frka oko maski, vakcina, ljekova, mućki …je pokazala “jedinstvo” iste. Samo što ovcoidi sporo pamte, a brzo zaboravljaju.

Vacca the mljac
Vacca the mljac
1 mjesec prije

Slabo je to nedraga braćo. Jače ste prije dudlali pravoslavnom hitleru…
Što bilo?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Vacca the mljac
1 mjesec prije

opet se krava najela litavca….

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Nije, krete*nizam joj prirodno stanje.