Nedjelja, 14 travnja, 2024

Zelenski: “Ukrajina zaslužuje početak pregovora o članstvu u EU-u već ove godine”

Must Read

Uoči summita EU-Ukrajina koji se održava u petak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na konkretnu perspektivu pridruživanja svoje zemlje EU-u.

“Vjerujem da Ukrajina zaslužuje početak pregovora o članstvu u EU-u već ove godine”, rekao je Zelenskij u svom večernjem obraćanju u četvrtak. Naglasio je da bi daljnja integracija u Europsku uniju dala Ukrajincima “energiju i motivaciju … da se bore unatoč svim preprekama i prijetnjama”.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Vijeća EU Charles Michel planiraju se u petak sastati sa Zelenskijem u Kijevu. Ukrajina već ima status zemlje kandidata od lipnja, no pristupni proces do punopravnog članstva obično traje mnogo godina.

Von der Leyen je u četvrtak najavila novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 450 milijuna eura i druge mjere potpore nakon sastanka nekoliko povjerenika s članovima ukrajinske vlade u Kijevu.

Od nove financijske pomoći, 145 milijuna eura namijenjeno je humanitarnoj pomoći, a 305 milijuna eura za popravak oštećene infrastrukture.

Ova je objava posljednje u nizu obećanja o pomoći danih tijekom posjeta von der Leyen i 15 drugih dužnosnika Komisije.

Govoreći ranije zajedno s ukrajinskim predsjednikom, predsjednica Komisije rekla je da će EU osigurati Ukrajini 150 milijuna eura za energetsku opremu, kao i 35 milijuna energetski učinkovitih žarulja i 2400 generatora nakon opetovanih ruskih napada na energetsku infrastrukturu.

EU je najavio da planira obučiti ukupno 30.000 ukrajinskih vojnika, čime je udvostručen cilj misije EU-a za vojnu obuku koji je prethodno bio 15.000.

Bruxelles je najavio da će osigurati Ukrajini 25 milijuna eura za pomoć u financiranju operacija razminiranja.

- Advertisement -

11 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

11 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
AbnorMal
AbnorMal
1 year ago

Predsjedniče svijeta, EU treba da pristupi Ukraini, a ne obratno! Nek počnu sa pristupnim pregovorima odmah, pa ih primi bez uslovljavanja.

Anonimac
Anonimac
Reply to  AbnorMal
1 year ago

Dobro kažeš,, čovjek nije normalan,,

Dostan
Dostan
1 year ago

Neću se začuditi kad Ukrajina bude primljena u punopravno članstvo EU.

Anonimac
Anonimac
Reply to  Dostan
1 year ago

Pod nazivom Zapadna Galicija.

never baklava
never baklava
1 year ago

Hebiga! Ako je tako onda je Hrvatska već dvedest i druge morala biti članica EU-a, ako ne i prije, jer nije od Zapada dobijala svu silu džabaluk modernog oružja, nego embargo čak i na kupovinu oružja.

Ono – ništa protiv, nego za isti aršin.

Last edited 1 year ago by never baklava
Dama
Dama
1 year ago

Moj prešedniče ućeš u EU za par desetaka godina kao i BiH,a do tad ćeš imati pljeskanje po ramenu i ispunjavanje uvijeta na europskom putu.Nek nam je sa srećom.

Kiklop
Kiklop
1 year ago

Ta EU je privatna prcija.Netko treba cekati 15 – 20 godina da udju u EU , a netko tko je u ratu udje sa brzim postupkom.Koja blamaza.

Anonimac
Anonimac
Reply to  Kiklop
1 year ago

EUtopija se raspala, samo im to još niko nije rekao. Korona i frka oko maski, vakcina, ljekova, mućki …je pokazala “jedinstvo” iste. Samo što ovcoidi sporo pamte, a brzo zaboravljaju.

Vacca the mljac
Vacca the mljac
1 year ago

Slabo je to nedraga braćo. Jače ste prije dudlali pravoslavnom hitleru…
Što bilo?

Anonimac
Anonimac
Reply to  Vacca the mljac
1 year ago

opet se krava najela litavca….

Anonimac
Anonimac
Reply to  Anonimac
1 year ago

Nije, krete*nizam joj prirodno stanje.

Последний

ISPRAVAN PRILOG NA HBTV ALI BLAG: Ako je OHR jamac Federacije, zašto joj je više puta mijenjao Ustav?

Već smo pisali na ovu temu kojom se jučer bavila HBTV. Austrijski nacisti, 2001 godine preuzimaju upravo nad BH. Ameri...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -