Subota, 25 svibnja, 2024

ZELENIKA: Sarajevska udruga širi laži o požarima u Hercegovini i potpiruje međunacionalnu mržnju

Must Read
Prenosimo Facebook objavu Josipa Zelenike, koji je ukazao na nacionalističke i šovinističke komentare sarajevske udruge naziva Eko Akcija.

“Ima jedna sarajevska udruga koja se zove Eko Akcija, o kojoj se malo može doznati putem njihove web-stranice, no lako se provjeri da joj je predsjednik Anes Podić iz Sarajeva. Već pet dana, putem njihove Facebook stranice šire neistine o požarima i pomoći pri suzbijanju istih u Hercegovini. Kako? Spominju samo požar kod Jablanice, tj. kako kažu “požar na Čvrsnici” dok istovremeno problematiziraju slanje međunarodne pomoći u vidu kanadera prema lokalitetu Budim/Rujan pored Širokog Brijega i na Bogodol iznad Mostara, a što je popraćeno najprizemnijim oblikom širenja međunacionalne mržnje prema Hrvatima. Navest ću primjer.”I međunarodna pomoć za gašenje požara se upućuje po stranačkim vezama. Hrvatska šalje kanadere da gase požar u Širokom Brijegu gdje su Hrvati većina.

A Čvrsnica, sa svojim prirodnim blagom planetarne važnosti, neka potpuno izgori, tamo Hrvati nisu većina.” Mnoštvo je konstatacija na sličnu bazu i u komentarima. Prilikom objavljivanja satelitskog snimka sa Copernicusa, koji je svima lako dostupan putem EFFIS-a, s namjerom su isključili lokatore “zaštićenog područja”, te se na njihovim objavama ne vide granice Parka prirode Blidinje dok se cijelo vrijeme provlači poluinformacija “Gori Čvrsnica”.

Iako je manjim dijelom bilo zahvaćeno područje Parka prirode Blidinje, požar prijeti više samoj Jablanici i imovini ljudi. Što je također tragično, ali to ne odgovara “matrici” navedene udruge. U ovom trenutku, prema EFFIS-u, požar je izvan zaštićenog područja Parka prirode Blidinje. Nadalje, ista udruga nije objavila snimke požarišta na Čabulji, koja je prirodni biser Hercegovine i nije manje vrijedna jer nije zaštićena, a nalazi se tik pored Parka prirode Blidinje!

O tome ni riječi od “ljubitelja” prirode iz navedene udruge! Vlada Republike Hrvatske je poslala kanadere tijekom jučerašnjega dana da zajedno s mnoštvom vatrogasaca, lovaca, GSS-ovaca, mještana i istinskih ljubitelja prirode zaštite Čabulju od vatrene stihije, na čemu im veliko HVALA! Na kraju, moram spomenuti i požar na Kočerinu, točnije Budimu i Rujnu. Shvaćate li vi, plitkoumnici iz sarajevske udruge “Eko Akcija” da je ovaj požar ponajviše prijetio stanovništvu, kućama, imovini ljudi??? Starija gospođa je primljena u bolnicu uslijed trovanja ugljičnim monoksidom u vlastitoj kući u kojoj je sama živjela! Srećom, vatrogasci, susjedi i dobrovoljci su priskočili u pomoć i predana je hitnoj pomoći te je dobro nakon bolničkog tretmana.

Uz nadljudske napore vatrogasaca iz Širokog Brijega, Kočerina, Posušja, Gruda, Gorice, GSS-ovaca, lovaca i mještana, te uz pomoć kanadera Republike Hrvatske, njena kuća, kuće drugih mještana su obranjene a požar je stavljen pod nadzor i ugašen. Ipak, ljudski životi, kuće i druga imovina u Širokom Brijegu i u Ladini i Bogodolu, manje su vrijedni za članove udruge “Eko Akcija” od života i imovine u Jablanici, jer zaboga tu žive Hrvati, a što su dokazali svojim objavama i politikantskim pristupom “zaštiti prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine”.

Da ovo tužno saznanje bude potpunije, dok su građani davali zadnje atome snage da obrane svoje i tuđe kuće, imovinu, šumu, ova udruga je mjerila kilometražu od Čabulje i Rujna do granice s Republikom Hrvatskom – SRAMITE SE, JADNICI!”

bild.ba

- Advertisement -

15 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -