Published On: Pet, lis 4th, 2013

Zečeviću samo 23 godine zatvora za ubojstvo 200 Hrvata i Bošnjaka

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je pravomoćnu kaznu zatvora od 23 godine zatvora bivšem pripadniku policije bosanskih Srba Saši Zečeviću kojega je optužnica teretila za sudjelovanje u ubojstvu najmanje 200 zarobljenih Hrvata i Bošnjaka počinjeno u ljeto 1992. godine, potvrđeno je u petak iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

Prizivno vijeće Suda BiH ovime je u cijelosti potvrdilo prvostupanjsku presudu kojom su po istom osnovu osuđena još dvojica bivših srpskih policajaca Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja, dok su dvojica oslobođena optužbi.

Kneževiću i Ljepoji prvostupanjska presuda potvrđena je ranije jer su u žalbenom postupku razdvojeni njihov i Zečevićev slučaj.

Sva trojica osuđeni su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata usmjerenog protiv hrvatskog i bošnjačkog stanovništva općine Prijedor, radi njihovog progona.

Kao pripadnici interventnog voda prijedorske policije Zečević, Knežević i Ljepoja su u kolovozu 1992. godine sudjelovali u organiziranju konvoja autobusa i kamiona u kojima se nalazilo više od 1.200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz općine Prijedor, koji su prije toga bili zatočeni u logorima poput Keraterma i Omarske.

Zarobljenicima je prije transporta rečeno kako ih vode u Travnik na razmjenu, no konvoj je zaustavljen kod kanjona rijeke Ugar na Vlašiću te je izdvojeno najmanje 200 zarobljenika-civila. Svima je izdan nalog da kleknu na rub ceste, okrenuti prema provaliji, nakon čega su im stražari pucali u leđa iz automatskog oružja.

Ubojice su potom tijela ubijenih i ranjenih pobacali u provaliju te na njih bacali ručne granate.

Masakr je preživjelo tek dvanaest zatočenika od kojih su neki svjedočili tijekom suđenja.

HINA