Utorak, 16 travnja, 2024

Zečeviću samo 23 godine zatvora za ubojstvo 200 Hrvata i Bošnjaka

Must Read

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je pravomoćnu kaznu zatvora od 23 godine zatvora bivšem pripadniku policije bosanskih Srba Saši Zečeviću kojega je optužnica teretila za sudjelovanje u ubojstvu najmanje 200 zarobljenih Hrvata i Bošnjaka počinjeno u ljeto 1992. godine, potvrđeno je u petak iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

Prizivno vijeće Suda BiH ovime je u cijelosti potvrdilo prvostupanjsku presudu kojom su po istom osnovu osuđena još dvojica bivših srpskih policajaca Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja, dok su dvojica oslobođena optužbi.

Kneževiću i Ljepoji prvostupanjska presuda potvrđena je ranije jer su u žalbenom postupku razdvojeni njihov i Zečevićev slučaj.

Sva trojica osuđeni su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata usmjerenog protiv hrvatskog i bošnjačkog stanovništva općine Prijedor, radi njihovog progona.

Kao pripadnici interventnog voda prijedorske policije Zečević, Knežević i Ljepoja su u kolovozu 1992. godine sudjelovali u organiziranju konvoja autobusa i kamiona u kojima se nalazilo više od 1.200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz općine Prijedor, koji su prije toga bili zatočeni u logorima poput Keraterma i Omarske.

Zarobljenicima je prije transporta rečeno kako ih vode u Travnik na razmjenu, no konvoj je zaustavljen kod kanjona rijeke Ugar na Vlašiću te je izdvojeno najmanje 200 zarobljenika-civila. Svima je izdan nalog da kleknu na rub ceste, okrenuti prema provaliji, nakon čega su im stražari pucali u leđa iz automatskog oružja.

Ubojice su potom tijela ubijenih i ranjenih pobacali u provaliju te na njih bacali ručne granate.

Masakr je preživjelo tek dvanaest zatočenika od kojih su neki svjedočili tijekom suđenja.

HINA

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -