Published On: Uto, stu 28th, 2017

Zborno područje HVO-a Vitez: Herceg-Bosna za Hrvate Središnje Bosne uvijek će biti ideal slobode i jednakopravnosti

“Danas Haaški tribunal sudi hercegbosanskoj šestorci za ‘udruženi zločinački pothvat’, a nekada je nad hrvatskim braniteljima iz Središnje Bosne, vježbao i trenirao s kvalifikacijama poput “kampanje progona nad Bošnjacima u Središnjoj Bosni””, navodi se u priopćenju bivših pripadnika Zbornog područja HVO-a Vitez.

“Uoči izricanja presude Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Valentinu Ćoriću, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću i Berislavu Pušiću potrebno je da Hrvati  Središnje Bosne zadrže mir, pribranost i dostojanstvo”, navedeno je u priopćenju bivših pripandika HVO-a Zbornog područja Vitez.

Napominju i kako je potrebno zadržati “isto ono dostojanstvo kakvo smo imali i tijekom ratnih godina u Središnjoj Bosni”.

Podsjećaju i kako su Hrvati Središnje Bosne prvi odgovarali pred Haškim tribunalom.

“Nije vrijeme za emotivne reakcije, bez obzira na presudu koja će biti izrečena pred Haaškim tribunalom. Ako se potvrdi prvostupanjska osuđujuća presuda, ne trebamo padati u očaj, jednako tako, trebamo pokušati izbjeći i slavlja i euforiju ako presuda bude oslobađajuća. Borba za naša politička prava kao konstitutivnog naroda u BiH još uvijek traje, borba za prava pripadnika HVO-a u Federaciji BiH, prava naših preživjelih logorša, i na koncu, pravda za hrvatske žrtve u BiH, posebice Središnjoj Bosni”, navodi se.

Podsjećaju i  sve relevantne javnosti da su “Hrvati Središnje Bosne prvi bili procesuirani pred Haaškim tribunalom – Dario Kordić, Tihomir Blaškić, Mario Čerkez, Vlatko, Zoran i Milijan Kupreškić, Vlado Šantić, Drago Jozipović, Ivica Rajić i Dragan Papić”.

“Danas Haaški tribunal sudi hercegbosanskoj šestorci za ‘udruženi zločinački pothvat’, a nekada je nad hrvatskim braniteljima iz Središnje Bosne, vježbao i trenirao s kvalifikacijama poput “kampanje progona nad Bošnjacima u Središnjoj Bosni””, navode.

Zborno područje Vitez podsjeća i Tužiteljstvo BiH na zločine nad Hrvatima u Središnjoj Bosni za koje još uvijek nema odgovornih.

“Podsjećamo i Tužiteljstvo BiH da za progone Hrvata Središnje Bosne nisu odgovarali pripadnici Armije BiH iz vrha zapovjednih struktura, da su masovni zločini nad hrvatskim civilima od Dusine, Križančevog sela, Maljina, Bikoša, Višnjica Gaju u Kiseljaku, zločina u Travniku, Zenici,Žepču,Bugojnu, Vareša, još uvijek neprocesuirani i da ih i danas bošnjački lideri negiraju, više od 80 tisuća Hrvata bilo je pod osmomjesečnom opsadom, gotovo 100 tisuća protjerano, 7 tisuća Hrvata u više od dvjesto logora Armije BiH bilo ja zarobljeno, a za mnogim nestalima Hrvatima, poput Bugojanske skupine, još uvijek  se traga”, navodi se.

Navode i kako će Herceg-Bosna za Hrvate uvijek ostati častan politički okvir i ideal slobode.

“Hrvatska Republika Herceg-Bosna za nas će uvijek ostati častan i pošten politički okvir  Hrvata u BiH, a danas je ideal naše slobode u BiH.Smatramo kako je potrebno da svi odgovaraju za počinjene ratne zločine i da za  žrtve na sve tri strane bude zadovoljena pravda”, navedeno je u priopćenju veterana, časnika, dočasnika i vojnika HVO-a Zbornog područja Vitez.

Inače, Zborno područje Vitez HVO činile su tadašnje brigade HVO-a koje su djelovale na  područjima današnjih županija Središnja Bosna i Zeničko- dobojske.

U sastavu Zbornog područja Vitez djelovale su dvije travničke brigade (Travnička  i brigada Frankopan), brigada Viteški HVO, brigada Stjepan Tomašević HVO Novi Travnik, brigada Nikola Šubić Zrinjski HVO Busovača, brigada Josip Ban Jelačić HVO Kiseljak, 110. brigada HVO Usora, 111. xp brigada HVO Žepče, brigada Kotromanović HVO Kakanj, brigada Jure Francetić HVO Zenica i pripadajuće postrojbe posebnih namjena, PZO, 4. bojna Vojne policije HVO-a i 3. gardijska motorizirana brigada Jastrebovi i njene PPN postrojbe, 95. Domobranska pukovnija “Marinko Bošnjak” HVO Kreševo, HVO Fojnica, brigada Bobovac HVO Vareš i brigada  Hrvoje Vukčić – Hrvatinić HVO Jajce.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x