Published On: Ned, tra 9th, 2017

ZBOG VELIKIH GUŽVI Hrvatska obustavila primjena uredbe za strožu kontrolu granice

Od početka primjene novih šengenskih pravila do današnjeg dana, unatoč primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta granične policije Republike Hrvatske te unatoč suradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske, nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prijelazima. Stoga je dogovoreno da se privremeno stavi izvan snage primjena Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj, te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije, priopćeno je iz Ureda glavnog ravnatelja hrvatske policije.

Zbog terorističkih prijetnji cijeloj Europi, od jučer su na snazi bila nova šengenska pravila. Pojačano su se provjeravali svi putnici, uključujući građane Europske unije koji su do sada granicu prelazili bez stroge kontrole, pa su se stvarale velike gužve na granicama.

Načelnik Uprave za granicu u Ravnateljstvu policije H Zoran Ničeno za HRT je kazao kako su burna bila dva dana jer je primjena uredbe 458 počela u petak i poklopila se velikom povećanjem prometa putnika koji su iz Austrije, Njemačke, Švicarske krenuli na uskršnje blagdane.

Dodao je kako se stari režim počeo primjenjivati i napomenuo da je hrvatska policija cijelo vrijeme aktivno radila na tome da su se propuštanja povremeno radila u skladu sa dogovorom s mađarskom i slovenskom policijom i pratila kako bi maksimalno olakšala promet preko graničnih prijelaza.

Tijekom subote Dimitris Avramopoulos, povjerenik Europske unije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, upoznat je s problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok prometa, te je dogovoreno da se privremeno derogira primjena navedene Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj, te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije, priopćeno je iz policije. /HMS/