Published On: Ned, sij 7th, 2018

ZBOG SVINJETINE Rusija izlazi iz Svjetske trgovinske organizacije?

Rusija bi mogla da izađe iz Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u slučaju da se ispuni zahtjev EU za naplatu kazne od 1,39 milijardi eura godišnje od Rusije zbog ograničavanja uvoza svinjskog mesa, izjavio je prvi zamjenik predsjedavajućeg Odbora za ekonomiju Savjeta Federacije Rusije Sergej Kalašnjikov.”Sankcije uopće nisu u suglasnosti s pravilima WTO-a”, rekao je Kalašnjikov za “Sputnjik”.

On je naglasio da je uvođenje europskih sankcija Rusiji i recipročni embargo na isporuku hrane iz Europske unije apsolutno van logike zakonodavstva koje se odnosi u WTO, prenosi Srna.

“Ako se ispuni zahtjev Europske unije, vjerojatno ćemo morati ograničiti svoje sudjelovanje u WTO, možda i u potpunosti”, smatra senator.

Kalašnjikov je istaknuo da su Europljani prvi počeli kršiti pravila WTO, koristeći politiku sankcija protiv Rusije.

Ranije je “Politiko” objavio da zbog ograničenja uvoza svinjetine Europska unija namjerava od Rusije tražiti 1,39 milijardi eura godišnje, a WTO je već uputila zahtjev Bruxellesa arbitražnom sudu.

List ističe da je zahtijevana kompenzacija jednaka ukupnoj vrijednosti izvoza svinjskog mesa iz EU u Rusiju 2013. godine. Planirano je da se kazna svake godine uvećava za 15 posto.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare