Published On: Pon, lis 3rd, 2016

Zbog slabe izlaznosti birača poništen referendum o izbjeglicama u Mađarskoj

Više od 95 posto glasača stalo je na Orbanovu stranu i glasovalo protiv primitka novih izbjeglica, ali je referendum proglašen nevažećim s obzirom na to da nije ostvarena kvota od 50 posto ukupnog građanstva.
Orban je proglasio pobjedu, ali je cijeli proces proglašen bezvrijednim i nevažećim.
Orban je, bez obzira na sve, rezultate referenduma primio pozitivno te je najavio kako će sljedeće sedmice, upravo zbog prilike koju je dobio poništenjem referenduma, otići u Bruxelles kako bi osigurao da “Mađari ne budu primorani da unutar granica svoje zemlje žive s onima s kojima ne žele živjeti “.
Na referendum je izašlo svega 45 posto glasačkog tijela, a ovi rezultati bi mogli usporiti Orbanov politički impuls u Uniji, smatra bivši dužnosnik Unije Andras Biro-Nagy.
” Kako može osvojiti kulturološku kontrarevoluciju, kada nije u stanju ni uvjeriti građane da glasuju protiv jednog takvog bitnog pitanja i problema “, rekao je Biro-Nagy.
Liberali se slažu da je Orban održao referendum kako bi skrenuo pozornost građana sa svojih osobnih neuspjeha kao premijera te zemlje. Pokrenuta su pitanja o proračunu koji je korišten kako bi se referendum financirao, a Orban je siguran kako je ovaj referendum samo početak čitavog niza referenduma koji će se u Europskoj uniji održati u bliskoj budućnosti, a vezani su za sudbinu izbjeglica.
Mađarskoj je, prema kvoti EU o raspodjeli izbjeglica sa teritorije Italije i Grčke, pripalo njih 1.294. Orban je pozvao na svojevrsnu kulturološku pobunu protiv Unije pozivajući se na njeno navodno “pranje ruku” od izbjeglica.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>