Published On: Čet, tra 27th, 2017

ZBOG OVE REČENICE SVE JOJ JE OPROŠTENO: SDP je morao biti najjači predvodnik zaštite prava Hrvata. Jači od samog HDZ-a. Zato sam ga napustila…


Sve ove godine mi uporno pišemo, kako su upravo socijaldemokratske stranke na Zapadu, oduvijek bile: 

1. borci protiv komunističke militantnosti
2. zagovornici slobode medija i pluralizma
3. nadnacionalne opcije koje nacionalna pitanja rješavaju umjesto što ih negiraju
4. Vođe dijaloga među zaraćenim nacionalnim narcisoidnim liderima
5. Konstruktivni donositelji rješenja umjesto salutanti većinskom nacionalizmu.

Umjesto toga SDP BIH: 

  1. Imao je šefa koji je bio Predsjednik Bošnjačkog Instituta. Možete li zamislit da je šef SDP-a šef Matice Hrvatske ili Srpskog bratstva Sokol?
  2. Zagovarao je negiranje nacionalnih pitanja, salutirajući većinskom nacionalizmu
  3. Vršio kontrolu državnih TV kuća
  4. Prikrivao kriminalne afere
  5. Privatizirao ministarstvo vanjskih poslova
  6. Odgađao demokratizaciju BIH dižuži nacionalne tenzije slučajem Komšić te imenovanjem Bošnjaka na hrvatska mjesta u diplomaciji

Ako se pogleda SDP doktrina u Europi: Socijaldemokrati su na strani manjih, LGTB zajednica, manjina, manjih kolektiva poput manjih naroda, u tim skupinama imaju redovnu potporu. U BIH SDP nikada nije pokušao dobiti glasove manjih Srba i najmanjih Hrvata. Nikada se  nije suprotstavio centralizmu većinskog nacionalizma. Nikada nisu zagovarali federalizam iako federalizam jest socijaldemokratska doktrina. Iz socijalističke alijanse Europe uspjeli su izbaciti SNSD. Za razliku od njih SNSD je pokazivao više sluha za prava van srpskog pitanja od samog SDP-a BIH koji nikada nije izišao iz bošnjačkog okvira djelovanja. Recidivi SDP-a u BIH (DF,GS) danas su najradikalnije desne stranke u državi. Govor mržnje kojim se koriste neki od prvaka tih stranaka graniči s predratnim govorima Vojislava Šešelja a neke od tih recidivnih SDP kćerki stranaka, čak javno zagovaraju suradnju s prekodrinskim četnicima.

Na upit kako rješiti pitanje izbora izaslanika u federalni Dom naroda Lidija Korać, ekspert za izborno pravo i bivša dužnosnica i članica SDP-a za Hrvatski Medijski Servis je kazala:

-Moje osobno stajalište, da izbor Doma naroda Parlamenta Federacije treba riješiti na način na koji je to Ustavni sud rekao, jer se ne radi o građanskom domu i to sukladno Ustavu Federacije treba sastav konstitutivnih naroda biti proporcijalno prenesen u Dom naroda Federalnog parlamenta.

Lidija Korać u veljači ove godine napustila je SDP. Upitana je li neslaganje oko izmjena Izbornog zakona bio jedan od razloga napuštanja te stranke, Korać je za Hrvatski Medijski Servis kazala:

-Više je tu razloga. Ono što vam mogu reći je da se moja ideja o socijaldemokraciji o velikoj mjeri razlikuje od onoga što sada predstavlja SDP, i moj stari uvjet je bio da SDP bude straka koja miri građansko i nacionalno i da bi kao takva trebala biti zaštitnik svih onih koji su manjina, u bilo kojem smislu. Po mom mišljenju SDP treba biti predvodnik rješenja prava konstitutivnih naroda koji su u nekoj manjinskom broju. Konstitutivnost se ne mjeri po učešću tog naroda u stanovništvu BiH, mjeri se po tome što je konstitutivan bez obzira o kojem se postotku radi.

Korać kaže, kako se nakon napuštanja SDP BiH više ne bavi politikom niti se ima namjeru baviti.

-Ja sam došla do zaključka da politika nije za osobe poput mene. Ja sam netko tko se bavi pravom već preko 35 godina i to je nešto čim se na kraju krajeva bavila i unutar SDP-a, a i sada se bavim isključivo pravom, radeći kao ombdusman u osiguranju./HMS/