Published On: Pon, kol 15th, 2016

ZBOG IZJAVE HRVATSKOG MINSTRA OREPIĆA Vulin Hrvatsku usporedio s NDH

Izjava ministra unutarnjih poslova Hrvatske Vlahe Orepića ( Most) da bi, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru pala ispod 30 posto i izgubila pravo na dvojezične natpise izazvala je buru reakcija.

Ministra su na izjavu potaknula, kako je rekao, “prozivanja desnice” zbog provjera prebivališta i brisanja navodnih fiktivnih stanovnika s biračkih popisa, prenosi HRT.

Reagirali su bivši SDP-ov ministar Arsen Bauk, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin.

Orepić je odgovorio Pupovcu na Facebooku. Poručio je da su lažnim prebivalištima mnogi manipulirali te da je vrijeme da se s tim prestane. Dodao je da uspostavljanje reda na ovom kao i na bilo kojem drugom području funkcioniranja države ne smije doći u pitanje bez obzira na to hoće li to ugroziti bilo čije pojedinačne ili skupne materijalne i političke interese.

Javnosti se obratio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Prozvao je Milanovićevu vladu da je ignorirala njihove argumente i zahtjeve da se ponovno provede popis stanovništva u Vukovaru te provjere fiktivna prebivališta.

Koliko god malo Srba živjelo u Hrvatskoj, izgleda da ih je previše za Vladu RH. Koliko god da je malo Srba ostalo, oni su i dalje problem, smatra Vulin.

Dodao je kako je ovo najava rasnih zakona kakve je imala Nezavisna Država Hrvatska /HMS/