Petak, 19 travnja, 2024

ZAVRŠENA SJEDNICA FEDERACIJE BIH Utvrđen konačni prijedlog Proračuna za 2016. godinu

Must Read

Utvrđen konačni prijedlog Proračuna za 2016. godinu
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je na sjednici, koja je završena u Mostaru, utvrdila konačne prijedloge Proračuna Federacije BiH za 2016. godinu i Zakona o njegovom izvršavanju u istim tekstovima, kao što ih je u utorak usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH.
Vlada FBiH je ovlastila premijera FBiH da oba dokumenta uputi predsjedavajućoj Doma naroda i obavijesti je o potrebi održavanja izvanredne sjednice ovog doma do kraja ove godine i razmatranja prijedloga Proračuna FBiH za 2016. godinu i zakona o njegovom izvršavanju po hitnom postupku, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
Svrha Zakona o porezu na dobit, koji je u formi prijedloga danas utvrdila Vlada Federacije BiH, jeste osiguravanje javnih prihoda za Federalni i proračune županija. Ovo je jedan od reformskih zakona fiskalnog sustava Federacije BiH i kompatibilan je sa ostalim propisima.
Također, Zakon je urađen uz suradnju i preporuke Međunarodnog monetarnog fonda.
Pitanja koja regulira ovaj zakon jesu određivanje metodologije obračuna poreza i definiranje obveznika ovog poreznog oblika. Zakon proširuje poreznu bazu na dva načina – većim obuhvatom poreznih obveznika i većim obuhvatom oporezivih prihoda. Proširenje porezne osnovice i broja poreznih obveznika je potrebno da bi bila podržana borba protiv porezne evazije, kao i unaprjeđenje rasta.
Danas utvrđenim Nacrtom zakona o premjeru i registraciji nekretnina regulirani su upravni i stručni poslovi koji se odnose na premjer Federacije Bosne i Hercegovine, registraciju nekretnina, osnovne geodetske radove, topografsko-kartografsku djelatnost, registar prostornih jedinica, procjenu vrijednosti nekretnina, katastar vodova, adresni registar, infrastrukturu prostornih podataka Federacije i geodetske radove u inženjersko-tehničkim oblastima.
Federalna vlada utvrdila je Nacrt zakona o kemikalijama i donijela Odluku o razvrstavanju javne ceste Butila-Briješće, spoj s ulicom Safeta Zajke u Sarajevu, kao brze ceste BC 1.
Na osnovu Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportašima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz Federacije Bosne i Hercegovine, a na osnovu vrhunskih sportskih rezultata, Vlada Federacije BiH donijela je više odluka o dodjeli nagrada u ukupnom iznosu od 267.000 maraka.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je  informaciju radne grupe za analizu spornih pitanja meduvlasničkih odnosa i otvorenih pitanja u vezi sa izvršenjem ugovornih obaveza ugovornih strana iz Ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola d.d. Sarajevo i donijela više zaključaka.
Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj Federalne uprave civilne zaštite i Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH o utrošku sredstava za pomoć područjima pogođenim prirodnim nesrećama – poplavama i klizištima, iz sredstava Proračuna FBiH za 2014. godinu.
Također, federalna Vlada je na današnjoj sjednici donijela više kadrovskih odluka i rješenja.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -