Published On: Pet, stu 12th, 2021

Završena još jedna volonterska sezona u Dolini piramida u hercegovačkoj provinciji Bosni…

I na samom kraju arheološke i turističke sezone, tim Fondacije je na najposjećenijoj lokaciji u Prapovijesnom podzemnom kompleksu tunela Ravne otkrio šest novih suhozida.

Iza Fondacije ”Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” je još jedna uspješna volonterska i arheološka sezona. I pored toga što je u protekle dvije godine postalo teže i složenije putovati, u lipnju je počela ovogodišnja volonterska akcija, koja je tijekom svog trajanja do kraja listopada u Bosansku dolinu piramida dovela ukupno 85 volontera, većinom iz europskih zemalja, ali i SAD-a.

”Ove sezone 85 volontera je radilo na lokacijama unutar kompleksa Ravne. Po prvi put u nekoliko posljednjih godina, imali smo i volontere iz Bosne i Hercegovine. Najveći broj volontera, koji su vrijedno radili s nama su bili iz Srbije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Nizozemske, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske, Turske, Švedske, te Engleske. Po prvi put smo imali i volontere s Malte. Ono što nas raduje jeste da smo imali volontere koji nam se evo već nekoliko godina iznova vraćaju da budu dio ovih zanimljivih istraživanja”, rekla je arheolog Fondacije Amna Agić.

Ovogodišnje istraživanje je bilo fokusirano na tunele ”Ravne 3”, gdje se ove godine došlo do značajnih otkrića. Otvorene su četiri arheološke sonde, a u jednoj sondi otkriveni ulomci ranosrednjovjekovne keramike, koji su bili djelomično ukopani. Pored otkrića ulomaka keramičke posude, stručni tim Fondacije uz pomoć volontera otkrio je i dva nova suhozida u navedenim tunelima.

I na samom kraju arheološke i turističke sezone, prilikom čišćenja novih prolaza i tunela, tim Fondacije je na najposjećenijoj lokaciji u Prapovijesnom podzemnom kompleksu tunela Ravne otkrio šest novih suhozida.

”Svi suhozidi su kompaktni i izgrađeni po istim principima poput ostalih pronađenih u tunelima Ravne, ali i u tunelima Ravne 3 i Ravne 4. Prvi suhozid na ulazu u samu komoru visok je 100 cm, dužine 152 cm, i slagan je u osam redova”, rekla je Agić, zahvalivši se svim volonterima na sudjelovanju u još jednoj uspješnoj akciji, te kazavši kako se nada da će naredna godina u Visoko dovesti i još veći broj volontera iz cijelog svijeta.

Na kraju rezimea još jedne uspješne sezone bitno je pomenuti i suradnju s Udruženjem ”Mladi volonteri” čiji su volonteri iz Turske bili dio ovogodišnje akcije, a posebna zahvalnost ide onim volonterima koji su ne samo vrijedno radili na arheološkom projektu, nego i donirali određene alate za rad, poput lopata, krampi, zaštitnih rukavica, kolica i drugih alata.

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Kresimir !
Kresimir !
18 dana prije

Semire ti si legenda !!

Krešo
Krešo
Odgovori   Kresimir !
18 dana prije

Ima on i dobre saradnike, ko onaj veliki profesor hodovič što je neki dan na tv srao o kulinu banu. Jedva ga skinuše sa programa. Ne možeš mu usta zatvoriti bmti…

Bruce Lee.
Bruce Lee.
18 dana prije

Lud zbunjena

Krešo
Krešo
18 dana prije

Šta su radili volonteri? Besplatno kopali te kanale i donijeli svoje lopate, rukavice itd?
Ovo ko brozove Omladinske radne akcije. Samo je naziv savremeniji “volonteri”. Amuri ovo još stave u rezime i ovo ljudima pomaže da se lakše zaposle ko čistači wc, cjepači karata u kinima, perači tanjira u restoranima itd.

Krešo
Krešo
18 dana prije

Jel dolazio Nole?

tutlo
tutlo
17 dana prije

firgo uništava najveće arheloško nalazište iz srednjovjekovne Bosne, a Poskok mu asistira sa reklamom.

Spirit
Spirit
17 dana prije

Ne razumijem, imali li fondacija dozvolu za izvođenje arheoloških radova na jednom povijesnom lokalitetu, ako se radi o volonterim čija stručnost je upitna? Jesu li ti ljudi uopće školovani i obučeni arheolozi i što bi jedna Snježana Vasilj rekla na sve ovo?

Last edited 17 dana prije by Spirit