Published On: Wed, Apr 17th, 2019

ZAVRŠEN SASTANAK: Hrvati ponovno bez ministarstva vanjskih poslova. SDA će dominirati vanjskom politikom…

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine uskoro će biti formirano. Nakon današnjeg sastanka lidera stranaka, raspodijeljena su ministarstva.

HDZ je pristao na tri ministarstva i to ministarstvo financija, ministarstvo pravde i ministarstvo civilnih poslova. Jesu li uvjetovali pregovore ministarstvom vanjskih poslova nije jasno, no u situaciji kada imaš dva Bošnjaka u Predsjedništvu, ne inzistirati na ministarstvu vanjskih prilično je nelogična odluka.

Još je nelogičnije da pristaneš da to  ministarstvo pripadne SDA-u. Stranci koja trenutno, praksom preglasavanja i fašizacije Hrvata u BIH , nadzire 2/3 Predsjedništva i 2/3 diplomaciije. Tako da će ta majorizatorska partija potpuno dominirati u komunikaciji sa svijetom. SDA  je osim  ministarstva vanjskih poslova dobila ministarstvo sigurnosti i ministarstvo obrane.

SDA će tako osim što će brinuti o našem imidžu u svijetu raditi i na pojačanju naše sigurnosti.

Odmah se osjećamo sigurnije. Naročito ako taj resor dobije Bakir Aslispahić. Ili stari dobri SDA kadar Husein Živalj. Oba su na US crnoj listi.

“Hrvati i Srbi shvatite,  Amerikanci će o vama i vašim politikama i liderima misliti što im mi kažemo, jer mi ih držimo. Mi smo ti koji odlučujemo”

SNSD je dobio ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ministarstvo za izbjeglice i ministarstvo prometa i komunikacija kao i predsjedatelja Vijeća ministara.

“Ja ću reći da smo dali maksimum s naše strane i da je kompromis napravljen. Nadam se da ćemo uskoro imati mandatara. Gospodin Tegeltija je bio s nama i želja je bila da na današnjoj sjednici bude imenovan za mandatara, ali nismo završili u zadnjih pet-šest minuta. To nije problem, telefonska sjednica se organizira brzo. Barem oko resora mislim da nemamo što više pričati. Bilo je razgovora o svim temama i tu se sad traže načini. Mislim da je trebalo malo kompromisa da svi budemo pobjednici. Znači ovako, HDZ je djelomično zadovoljan. Dobili smo financije, civilne poslove, pravdu, to je nešto što može biti na tragu onoga što smo htjeli. Ne mogu vam reći u ime drugih. Nije bilo problem, problem je zašto smo čekali šest mjeseci za ono što smo mogli imati u prosincu “, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH.