Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Zatražili održavanje sjednice na kojoj bi “u paketu” bili smjenjeni Lagumdžija i Bećirović

Must Read

Nakon što je zbog odsutnosti ministra vanjskih poslova, Zlatka Lagumdžije, otkazana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se trebalo raspravljati o zahtjevu SNSD-a za njegovu smjenu, predsjedatelju Zastupničkog doma Boži Ljubiću stigla su tri zahtjeva za sazivanje nove sjednice.

Kako doznaje Večernji list, zahtjev za održavanje sjednice na kojoj bi se u drugom krugu glasovalo o smjeni dopredsjedatelja Denisa Bećirovića uputio je Klub zastupnika SDA. Odmah nakon toga stigli su i zahtjevi SNSD-a i SDS-a da se sazove sjednica, ali za razliku od SDA oni traže da na dnevnom redu uz smjenu Bećirovića bude i smjena Zlatka Lagumdžije. Kada će biti zakazana sjednica koju su zasebno zatražila tri zastupnička kluba, moglo bi biti poznato već danas, jer je najavljena sjednica Kolegija Zastupničkog doma. Konsenzus o tomu unutar Kolegija teško je očekivati, jer u tom tijelu uz Ljubića sjede još Milorad Živković (SNSD) i Denis Bećirović (SDP). No, i bez konsenzusa sjednica će biti zakazana u za to propisanom roku, a dnevni red će najvjerojatnije biti utvrđen na samoj sjednici.

SDA je zatražio da sjednica bude održana 2. listopada, a Večernji list doznaje kako nema zapreka da se tom zahtjevu udovolji usprkos apelima pojedinih stranaka da pitanje smjena dužnosnika bude ostavljeno za vrijeme nakon lokalnih izbora.

Kao što je poznato, Bećirović i Lagumdžija nisu jedini dužnosnici za koje je pokrenuta procedura smjene, odnosno razrješenja. Još ranije, prije sukoba na relaciji SNSD-SDP, u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izglasana je smjena članova Vijeća ministara iz SDA, Sadika Ahmetovića, Muhameda Ibrahimovića i Fuada Kasumovića.

Proces je privremeno blokiran u Domu naroda, a nakon što je Ustavni sud BiH otklonio pravne prepreke za dovršetak tog procesa pojavili su se politički problemi, jer unutar Dom naroda više ne postoji većina koja bi izglasala izlazak ministara SDA iz vlasti. Očito je da ni srpske stranke, a ni SDA, ne žele pričekati ishod izbora kako bi izbacili SDP iz vlasti gdje god to mogu.

Smjena Denisa Bećirovića vjerojatno će lako proći, jer je već prvi krug glasovanja pokazao da u Zastupničkom domu postoji natpolovična većina zastupnika koja je spremna podići ruku za njegov odlazak s pozicije dopredsjedatelja Doma. Entitetsko glasovanje mu u drugom krugu ne može pomoći. Procedura Lagumdžijinog opoziva nešto je zahtjevnija, jer osim entitetskoga glasovanja u Zastupničkom domu, mora proći i proceduru u Domu naroda.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -