Zastupnički dom sutra o ombudsmenima, Zakonu o VSTV-u, pomjeranju roka za plaćanje PDV-a…

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za sutra trebao razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, PZEI, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se jačaju kapaciteti te institucije.

Kako je ranije navedeno iz Vijeća ministara BiH, prijedlogom zakona s oznakom „EI“, kao potvrdom određene usklađenosti s legislativom EU u ovoj oblasti, ispunjava se jedna preporuka Europske komisije.

Izmjenama i dopunama Zakona omogućuje se ombudsmanima da, pored zaštite ljudskih prava, snažnije djeluju i u njihovu promicanju u skladu s Pariškim načelima.

Prije sjednice Zastupničkog doma, predviđeno je održavanje sjednice Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava koje bi u amandmanskoj fazi trebalo razmatrati predloženi zakon.

Pred zastupnicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o slobodnom pristupu informacijama na razini institucija BiH, PZEI, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, koje je ranije utvrdilo prijedlog ovog zakona s oznakom EI kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s propisima Europske unije u ovoj oblasti.

Ustavnopravno povjerenstvo bi na sjednici zakazanoj u ponedjeljak prije sjednice Zastupničkog doma trebalo u amandmanskoj fazi razmotriti predloženi zakon i dostaviti izvještaj Domu.

Predviđeno je da Zastupnički dom razmatra i načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, PZEI, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Usvajanje ovog zakona važan je iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Europske komisije u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Donošenjem ovog zakona, koji uvažava odgovarajuća mišljenja i sugestije nadležnih europskih institucija i tijela, želi se ojačati neovisnost, odgovornost, efikasnost, profesionalnost i usklađenost pravosudnog sustava koji osigurava vladavinu prava i jednak pristup pravdi u BiH – navedeno je iz Vijeća ministara BiH.

Jedan od zakona koje bi zastupnici trebali razmatrati u prvom čitanju je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, koji su predložili zastupnici Mladen Bosić i Darko Babalj.

Predložene izmjene predviđaju da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj.

Također, izmjene Zakona o PDV-u BiH predviđaju povećanje praga za obveznu registraciju s postojećih 50.000 na 100.000 KM.

Predlagači su naveli da je razlog za donošenje zakona sadržan u istaknutoj potrebi poreznih obveznika da im se omogući primjeren rok u kojem su obvezni podnijeti poreznu prijavu.

Pojašnjavaju i da je razlog za povećanje granice za registraciju poreznih obveznika s 50.000 KM na 100.000 KM očigledna potreba, s obzirom na inflatorna kretanja i povećanje cijena robe i usluga u proteklom razdoblju, kao i predviđanja ekonomskih kretanja za naredno razdoblje.

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH i Unija poslodavaca Republike Srpske pozvali su zastupnike Zastupničkog doma Parlamenta BiH da usvoje predložene izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost./Fena/HMS/