Published On: Fri, Jul 5th, 2019

ZASTUPNICI U SKUPŠTINI HNŽ MINISTRICI BOROVAC: Nismo poligon za eksperimente, ne trebaju nam migranti niti sljedbenici kulture ratovanja

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog županije, njih 16, uputili su danas otvoreno pismo ministrici za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihi Borovac, kao i institucijama koje su zadužene za kazneni progon, zbog, kako su naveli, zaštite javnog interesa i općeg dobra.

Pismo je uslijedilo nakon što je ministrica Borovac jučer najavila mogućnost da u Izbjegličko-prihvatni centar ”Salakovac” kod Mostara budu smješteni i povratnici iz Sirije.

Dopis 16 zastupnika i zastupnica u Skupštini HNŽ prenosimo u cijelosti:

“Gospođo Borovac ,

Vaš jučerašnji poziv i aktivnosti koje ste provodili u Mostaru zapravo ne znače ništa drugo već ponovni pokušaj destabilizacije sigurnosnog stanja i vašeg zlonamjernog djelovanja u ovom dijelu Hercegovine.

Odgovorno vam tvrdimo kako nam ne trebaju niti migranti koje sad pozivate da se iz Tuzle i Bihaća presele u Mostar, niti sljedbenici kulture ratovanja koji bi se prema vašem političkom djelovanju trebali doseliti u Salakovac.

Nama ne trebaju niti kao gosti osobe koje su dobrovoljno otišle za osobama koje su u Siriji ubijale druge, samo zato što su različiti od njih, već tražimo da institucije kaznenog progona protiv istih pokrenu postupke radi utvrđivanja povrede zakona Bosne i Hercegovine. Posebice ističemo provođenje Zakona o strancima, Zakona o državljanstvu i Kaznenog zakona BiH.

Sve vaše dosadašnje odluke su samovoljne o ovom pitanju i nisu dobile potrebna odobrenja, prvenstveno Vijeća ministara BiH, a potom ni nadležnih tijela Hercegovačko-neretvanske županije i grada Mostara. Ovo je tipična samovolja i zloupotreba položaja zarad samo vama poznatih političkih ciljeva, a na štetu stanovnika ovog djela Hercegovine.

Odgovorno vam tvrdimo da ćemo, u ime naroda i građana koji su nas birali, učiniti sve da se vaše zlonamjerne i protuzakonite nakane ne ostvare. Mi nismo nikakav poligon za eksperimente koje provodite, a koji nas dovode do ruba snošljivosti i tolerancije. Dovoljno je samo pogledati što ste svojom neodgovornom i nesposobnom politikom učinili u Bihaću i Tuzli pa da se normalan čovjek zapita imate li i trunčice razuma i odgovornosti za ovakvu lošu politiku.

Nadamo se da nećete i ovaj put tvrditi da smo mi od naroda izabrani zastupnici pokušali ponovno napraviti tzv. “državni udar”.

OVIM PUTEM JAVNO POZIVAMO VIJEĆE MINISTARA BIH DA SE ANALIZIRAJU OVE ZLOUPOTREBE OVLASTI I NEZAKONITE AKTIVNOSTI MINISTRICE SEMIHE BOROVAC, TE DA PODUZMU MJERE ZA ZAŠTITU STANOVNIŠTVA OVOG DJELA HERCEGOVINE OD SAMOVOLJE OVAKVIH POJEDINACA, TAKOĐER TRAŽIMO DA JAVNO ODGOVORITE IMAJU LI SPOMENUTE TVRDNJE GOSPOĐE MINISTRICE O SMJEŠTAJU MIGRANATA I OBITELJI ISILOVACA, ODNOSNO POVRATNIKA SA SIRIJSKOG RATIŠTA POTREBNA ODOBRENJA I ODLUKE VIJEĆA MINISTARA? UKOLIKO NEMAJU, JAVNO POZIVAMO TUŽITELJSTVO BOSNE I HERCEGOVINE, TUŽITELJSTVO FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE I TUŽITELJSTVO HERCEGOVAČKO NERETVANSKE ŽUPANIJE DA ISPITA SAMOVOLJU I ZLOUPOTREBU POLOŽAJA SEMIHE BOROVAC.

TAKOĐER POZIVAMO I VELEPOSLANICU ŠVICARSKE KONFEDERACIJE KOJA JE JUČER BORAVILA U MOSTARU DA JAVNOSTI POJASNI KAKVA JE NJEZINA ULOGA U OVIM ILEGALNIM AKTIVNOSTIMA SEMIHE BOROVAC, TE SE ISTOVREMENO OBRAĆAMO I VLASTIMA PRIJATELJSKE ŠVICARSKE KONFEDERACIJE DA PREISPITA OVAKVO PONAŠANJE SVOJE PREDSTAVNICE U BOSNI I HERCEGOVINI. PUTEM ZASTUPNIKA U PARLAMENTU EUROPSKE UNIJE JAVNO POZIVAMO INSTITUCIJE EUROPSKE UNIJE DA SE UKLJUČE U OVAJ SLUČAJ TE ZAŠTITE STANOVNIKE OVOG DJELA BOSNE I HERCEGOVINE, KOJI SU PO DRŽAVLJANSTVU DRŽAVLJANI I EUROPSKE UNIJE, OD SAMOVOLJE NOSITELJA DRŽAVNE VLASTI U BOSNI HERCEGOVINI, stoji u pismu upućenom ministrici Borovac i institucijama kaznenog progona.