Zašto Vjosu Osmani brine kada će i kako će srpska vojska koračati po južnoj srpskoj pokrajini?

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da plaćenici ruske paravojne grupe Wagner rade sa srpskim paravojnim formacijama na krijumčarenju oružja i vojnih uniformi na Kosovo, kako bi pripremili „napad na Kosovo“.

Osmani je za britanski Telegraf navela da je „tajna operacija kreirana kako bi se postavili temelji za mogući hibridni napad Srbije i zauzimanje teritorije Kosova“, prenijela je prištinska Koha.

Ona je rekla da te navodne pripreme imaju paralele s pripajanjem Krima Rusiji 2014. godine, kada su ruski vojnici obučeni u uniforme lišene svih oznaka, nazvani „mali zeleni ljudi“, pripremili put Moskvi za otcjepljenje poluotoka.

– Oni donose oružje i uniforme, ali formalno nisu dio srpske vojske. Srbija želi postići svoje ciljeve, a da ih ne nazove vojnom operacijom – izjavila je Osmani.

Prema njenim riječima, cilj Srbije je da „pripremi situaciju za moguću aneksiju – ne tradicionalnom vojnom operacijom, već nekom vrstom hibridnog napada“.

Osmani je ocijenila da Beograd nastavlja podizati tenzije u regiji u suradnji s ruskom Wagner grupom, koja je nedavno započela kampanju za regrute iz Srbije za rat u Ukrajini./HMS/