Subota, 13 srpnja, 2024

Zašto su Amerikanci toliko opsjednuti bogatstvom?

Must Read

Kalifornijska fotoreporterka Lauren Greenfield svojim fotoobjektivom 25 godina bilježi američki san u svim njegovim ostvarajima. Za CNN otkriva svoju fascinaciju bogatstvom, slavom i ljudima koji oponašaju život bogatih i slavnih.

Greenfield je za razne časopise i novine napisala čak 300 foto eseja o ekstremima konzumerističke kulture. Svoju arhivu od pola milijuna fotografija sakupila je u knjizi “Generacija bogatstva” (eng. Generation Wealth), za koju je potrebno izdvojiti petstotinjak kuna.

Knjiga dolazi u pravi tren. Kako Greenfield piše u uvodu knjige, “živimo u društvu u kojem je najviši [američki] javni službenik građevinski poduzetnik i zvijezda reality showa koja živi u penthouseu na 66. katu ukrašenom u stilu Luja 14., sa stropom od 24-karatnog zlata, mramornim zidovima i korintskim stupovima”.

Tulum na palubi Titanica

Greenfield u knjizi prikazuje razne manifestacije bogatstva. Jedna od slika prikazuje šestogodišnju Eden Wood, pobjednicu natjecanja u ljepoti, u ružičastoj haljinici vrijednoj 20.000 kuna. Eden se 2011. godine povukla iz natjecanja kako bi razvila vlastitu lutku i reality show.

Nekoliko stranica posvećeno je 40-godišnjoj Suzanne Rogers, ženi kanadskog filantropa i milijardera. Suzanne je opsjednuta cipelama i torbicama.

Dalje u knjizi, američki reper Lil Jon u kameru kesi svoje 300.000 kuna vrijedne zube optočene dijamantima i platinom.

Greenfield je temu svojeg rada odabrala nakon financijskog kraha 2008. godine. “Izgubili smo svoj moralni kompas i plešemo na palubi Titanica”, kaže Greenfield.

“Zvijezde realityja poznajemo bolje nego susjede”

Fotografkinja vjeruje da je zabilježila bitnu promjenu u američkom društvu. Prije su Amerikanci željeli biti poput svojih bogatijih susjeda. Međutim, sve se promijenilo s dolaskom reality televizije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Sada bolje poznajemo likove s malih ekrana nego vlastite susjede i težimo biti poput njih”, kaže Greenfield.

Na njezinim fotografijama našla se i neizostavna Kim Kardashian, čiji je serijal “Keeping up With the Kardashians” njezinoj obitelji samo prošle godine donio 122 milijuna dolara.

Bogataška zbilja

Izvješće Američkog udruženja plastičnih kirurga ove je godine otkrilo da su Amerikanci na plastičnu kirurgiju prošle godine potrošili 16,4 milijardi dolara.

Američki domovi su u razdoblju od 1983. do 2013. godine porasli sa 160 na 240 kvadratnih metara, a nacionalni hipotekarni dug u ožujku 2017. godine iznosio je 8,63 bilijuna dolara.

Greenfield američku stambenu krizu izjednačuje s “posjetom arheološkoj ruševini”. Jedna od fotografija prikazuje tri studenta u praznom bazenu kalifornijske vile. Iznajmili su oduzeto velebno zdanje sa sedam spavaćih soba i jacuzzijem.

Zlatni WC i Swarovski torbica

Osim onih koji teže bogatstvu, kroz knjigu se javljaju i slavne ličnosti poput Donatelle Versace i Eltona Johna.

Knjiga je puna fotografija predmeta čežnje: prašnjavi sportski automobil Chrysler Crossfire napušten u zračnoj luci u Dubaiju, torbica optočena Swarovski kristalima u obliku McDonald’sova pakiranja prženih krumpirića i zlatni WC samo su neki od njih.

Greenfield smatra da je kultura bogatstva sveprisutna u američkom društvu. “Okruženi smo realityjem”, zaključuje Greenfield.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -