Published On: Pet, lis 1st, 2021

KAZAZ ODLUČIO PRESTATI BITI INTELEKTUALAC: Odnosi Sarajeva i Zagreba bili su dobri u vrijeme Mesića. Hrvatska sada podržava Hrvate u BIH i to kvari naše odnose…

 

Pamtimo ga po vrlo britkim i smjelim izjavama poput kritike bošnjačke turkofilije kada im je poručio da je Turska nad Bošnjacima načinila posljednji europski elitocid.

Često se isticao britkošću i inovatinovšću izjava i bio je pravo osvježenje na BH analitičkom polju.

Što mu se dogodilo? Cijepio se? Korona? Prijetnje od Ševa?

 

“Odnosi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske presudno su određeni odnosom bošnjačkih i hrvatske etnopolitike u samoj Bosni i Hercegovini, ali i nespobnošću Hrvatske da artikulira ozbiljnu politiku prema ustavnoj krizi u BiH”, kazao je profesor Kazaz na početku razgovora za Source.ba portal.

Ističe da su odnosi između dvije države bili dosta dobri i prijateljski dok su predsjednici Hrvatske bili Ivo Josipović i Stjepan Mesić.

“Te odnose narušava Hrvatska, prije svega na način da se direktno upliće u unutarnje stvari BiH podržavajući pritom jednu jedinu političku partiju i njen pogled na ustavnu krizu u BiH, a to je HDZ BiH. Takva politika pogubna je prije svega po Hrvate u Bosni i Hercegovini jer ih na neki način autokolonizira. Naime, Hrvatska se u takvoj politici pojavljuje kao matična država, dok je BiH država koja je tek nekakva privremena organizacija u kojoj se nalaze Hrvati.

Ta organizacija jednog dana bi valjda trebala da nestane za račun matične države. Takva vrsta ideološke fantazme, Hrvate udaljuje od njihove domovine i naravno, zamućuje njihov pogled na Bosnu i Hercegovinu. Ako je određena takvom fantazmom onda je to naslijeđe Tuđmanove politike koji je Bosnu i Hercegovinu vidio kao privremenu tvorevinu koja će se jednog dana raspasti za račun stvaranja Velike Hrvatske i Velike Srbije.

Današnji odnosi određeni su potpunim nerazumijevanjem Bosne i Hercegovine, predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, njegovom netaktičnošću u javnom prostoru, njegovom nacionalističkom retorikom i istodobno, nesnalaženjem Bakira Izetbegovića, prije svega, a onda i kompletne strukture SDA koje ne shvataju da su oni kao predstavnici većinskog naroda najodgovorniji za stanje u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, Hrvatska i Bosna i Hercegovina nemaju nikakvu ozbiljniju suštinski određenu komunikaciju ka traženju rješenja”, rekao je Kazaz.Na pitanje kako bi ocijenio izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji je kazao da su BIH odnosi s Hrvatskom važni, ali da ih kvari Sarajevo, Kazaz  kaže da je Tegeltija nedorastao političar u funkciji koju obavlja. 

“Političar koji je direktan pijun u rukama SNSD-a. Treba reći da Dodik i njegov SNSD se u relaciji Zagreb-Sarajevo pojavljuju kao treći bitan faktor pri čemu je Dodik koji na neki način artikulira bošnjačko-hrvatski sukob koristeći ustavnu krize u zemlji i poziciju Hrvata tzv. Hrvatsko pitanje za svoju secesionisitčku politiku. Dakle, Zoran Tegeltija ne radi ništa nego žmuri na jedno oko a drugim okom mrzi Sarajevo i takva izjava nije ništa do odraz njegove političke mržnje prema Sarajevu”, zaključio je profesor Kazaz u razgovoru za Source.ba portal.

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija, izjavio je da su odnosi između BiH i Hrvatske u posljednje vrijeme često opterećeni izjavama koje dolaze iz Sarajeva, što uzrokuje kontra izjave iz Zagreba, a to ne doprinosi unapređenju saradnje.

Tegeltija je naveo da su BiH i Hrvatska veoma važne jedna drugoj kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena.

Nakon bilateralnog susreta delegacija BiH i Hrvatske, predvođenih predsjedavajućim Vijeća ministara i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, Tegeltija je napomenuo da BiH i Hrvatska zajedno realizuju nekoliko značajnih projekata, među kojima je danas otvoreni most u Svilaju, te most koji se gradi preko Save u Gradišci.

0 0 glasovi
Article Rating
22 Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x